Del 2. Övergivna platser i svensk byggnadshistoria – Svenska Metallverken

Svenska Metallverken i Västerås

I andra delen av vår serie om övergivna platser i Sverige har vi kollat in Svenska Metallverken i Västerås. En fem av fem svenska orter där tiden stått stilla och sedan de lämnats öde.

År 1907 gick Nordiska Metall AB samman med bruken i Granefors och Skultuna under det nya bolaget Svenska Metallverken. Verksamheten placerades strategiskt i Västerås för här fanns ASEA som byggde massor av kraftverk. Kraftverk som var högst beroende av metaller.

I början av 1900-talet var Västerås en av Sveriges snabbast växande städer och tredubblade sin befolkning på 20 år. Företagsamheten blomstrade och Svenska Metallverken köpte upp Finspongs Metallverk som tillverkade aluminium, ett material som världen skrek efter.

Framgången skulle manifesteras och 1953 byggdes det maffiga huvudkontoret i Västerås. Under efterkrigstiden satsade Europas länder på att bygga upp, istället för att demolera. Bra för den Svenska metallindustrin? Nja… Det ledde till pressade priser och en ökad global konkurrens.

Svenska Metallverken hängde inte med i den nya arbetsmarknaden och blev uppköpt i olika ägarstrukturer under årens lopp. Utländska ägare var inte speciellt intresserade av ett maffigt huvudkontor i Västerås. Idag står det tomt.

Fler artiklar om det övergivna Sverige: 

Del 1: Ytong

Del 2: Svenska Metallverken i Västerås

Del 3: Fredriksberg

Del 4: Grängesberg

Del 5: Kymlinge station

nullSvensk Byggtjänst15 Sep 2020