Tänk om ditt hus klarade av att skapa sin egen värme, el, och rena regnvatten. Det kan husen som kallas Earthships. Miljövänner över hela världen har utvecklat extremt miljövänliga hem som tar full hänsyn till miljön. Kanske är det såhär vi måste bo i framtiden för att naturens resurser ska räcka.

Jordskepp – så funkar det

”I call it biotecture, because I don't think architecture has come even close”, säger grundaren Michael Reynolds. Jordskeppen är byggda av återvinningsbara material. Tre av husets väggar grävs ner 1,5 meter i marken för att alstra värme och väggarna består av gamla bildäck och plåtburkar som håller värmen inne. Solceller förser huset med energi.

Elektriciteten kommer från solceller som förser huset med energi.
Elektriciteten kommer från solceller som förser huset med energi.

Renar regnvattnet

På ett jordskepp är det förbjudet att använda kommunalt vatten och avlopp, därför används ett reningssystem som tar till vara på regnvatten och förser huset med rent vatten. Men vattnet man duschar med då? Jo, det ska såklart också tas om hand. Det kallas för ”grey water” och används till att vattna det växthus varje jordskepp måste ha, där man kan odla den mat man äter. För att rena toalettvatten finns ett eget system som till slut leder tillbaka ut i marken och kretsloppet.

Earthship i Sverige

Rörelsen heter ”Earthship biotecture” och grundades av Michael Reynolds redan på 70-talet i USA. Idag har jordskeppen tagit sig runt hela världen. Till och med i kalla Sverige har det byggts jordskepp, bland annat i småländska Mörlunda och i värmländska Hällekil. Värmen nere i marken ska vara nog för att värma upp hem även i våra nordliga breddgrader. 

Ekonomiskt vinning på sikt

Det finns flera typer av jordskeppsmodeller som kostar olika mycket att bygga. Systemen som renar och tar vara på naturresurserna är dyra att bygga. Ett Earthship kostar ca 10-15% mer än ett traditionellt hus, men när det väl står färdigt, kommer den stora ekonomiska vinningen då man slipper fakturor för el, värme och vatten.

Utvecklingen går framåt

Sedan 1970 har Michael Reynolds förfinat arkitekturen för jordskeppen. Han förklarar att byggprocessen gått ut på att ”försöka och se vad som händer”. Idag, efter 46 års utveckling känner han att husen verkligen fungerar. När han började arbeta med sina jordskepp möte han motstånd, det var svårt att få tillstånd för att bygga och folk trodde att han var tokig. Nu känner Michael att världen blivit något öppnare för miljövänliga idéer. Han tror att vi måste börja ta jordskeppen på allvar om vi ska klara oss långsiktigt på den här planeten.

Läs mer och fördjupa dig här