Bo i ett laboratorium

I ett samarbete mellan bland andra HSB, Johanneberg Science Park och Chalmers tekniska högskola pågår ett forskningsprojekt för att hitta framtidens boenden. Inne på Chalmers område har man byggt upp ett fyra våningar högt modulhus där studenter och forskare har möjlighet att bo. De boende lever i huset sida vid sida med forskare som hela tiden provar olika lösningar för att förbättra husets funktioner. – Jag ser det som ett laboratorium, där människor bor under en längre tid, säger Larry Topus, utvecklingschef på NASA och adjungerad professor på Chalmers.

För studenterna på Chalmers tekniska högskola finns möjligheten att bo i HSB Living Lab.

Fokus på energibesparing

Några av de frågor forskarna vill ha svar på är hur vi kan spara resurser och energi, hur vi ska laga vår mat, tvätta och skapa hållbarhet som passar vårt klimat. Genom att testa idéer i en miljö där människor bor får forskarna svar i realtid och har möjlighet att anpassa sina idéer efter verkligheten. För de som bor i huset betyder det att deras boendemiljö hela tiden förändras.

I ett Living Lab testas ideer och innovationer dygnet runt.

Unika studentbostäder

I huset finns 23 lägenheter, där 18 går till studenter och 5 går till hyresgäster i HSB:s bostadskö. Hyresgästerna betalar 4648 kronor i månaden för studentlägenheterna. För den som är intresserad är det klokt att tänka efter noga då man lever bland mätutrustning, tvättar gemensamt i foajén och omges av forskare. Den 1 juni 2016 flyttade de första förväntansfulla hyresgästerna in. – Jag älskar känslan av att människorna jag träffar idag, som jag aldrig har träffat, kommer jag träffa varje dag framöver, berättar Sarah Lindau, en av hyresgästerna på inflyttningsdagen.

Som hyresgäst i ett Living Lab lever du bland mätutrustning och omges av forskare.

Living Lab

Forskningskonceptet Living Labs har spridit sig, framförallt i Europa. Vad det betyder skiljer sig från projekt till projekt. Gemensamt är att projekten fokuserar på utveckling och innovation, där användarnyttan står i centrum. Living lab-modellen handlar förenklat om att forskningen utgår från den tilltänkta slutanvändaren som involveras genom hela forskningsprojektet.

Huset har alla de tekniska förutsättningar som krävs för att kunna mäta och analysera de boendes levnadssätt och vanor.

Framtidens boendelösningar?

Effekterna av projektet och lösningar kommer att presenteras löpande under den 10-åriga period som huset kommer vara i bruk. Förhoppningen från HSB:s sida är att forskarna kommer fram till funktioner som kan tas i produktion. För de boendes del innebär konceptet en nära kontakt med andra hyresgäster där man bor tätt inpå varandra, delar gemensamma utrymmen och där man ständigt befinner sig i en forskarmiljö omgiven av den senaste tekniken. Skulle du kunna tänka dig att bo på det här sättet?

Läs mer om HSB Living Lab här