Save the date. Den 7 till 8 oktober har du chans att ta del av huvudstadens arkitektoniska smultronställen. Gamla och nya byggnader, tunnlar och broar som aldrig tidigare visats för en bred publik, öppnas upp för allmänheten.

Kostnadsfria rundvandringar

Omkring 100 kostnadsfria guidade turer tar besökaren till de platser som anses vara Stockholms mest spännande, i syfte att engagera medborgarna i arkitektur och stadsutveckling. Projektet är inte vinstdrivande och har inte som mål att gynna turistnäring, utan ska ses mer som en festival i arkitektur.

Open House world wide

Konceptet Open House är ett globalt fenomen som besöks av över en miljon människor varje år, i fler än 30 länder. Festivalen har öppnat upp en rad spännande platser genom åren, bland annat de hemliga gångarna under västra muren i Jerusalem, de stora gasklockorna i Rom och Eero Saarinens bortglömda terminal på flygplatsen JFK i New York. Arkitekturfestivalen har besökt alltifrån Buenos Aires och Melbourne, till Barcelona och Gdansk.

Gasklockorna i Rom.

Resan började i London

Det första Open House-eventet hölls år 1992 i London på initiativ av Viktoria Thornton. Viktoria kände att det fanns en barriär mellan staden och dess invånare. Hennes idé gick ut på att öppna upp och visa spännande miljöer för att på så vis få upp intresset för stadsutveckling och en ökad medborgardialog kring lokala miljöer. Första året gick hon runt själv och knackade på hos ägare till intressanta byggnader och kontaktade personer med nycklar till stadens pärlor. Idag jobbar flera tusen volontärer med festivalen i över trettio länder.

Kriterier för att få stå som värd

För att få marknadsföra sig under Open House måste värdstaden uppfylla fyra kriterier. Först och främst måste de inblandade dela Open House kärnvärderingar; att det handlar om att visa arkitektur och platser, och inte försöka locka turister och gynna turistnäring. Allt måste vara gratis, alla rundvandringar och alla entréer till platserna som är med. Det får inte finnas några politiska motiv med att hålla festivalen, organisationer som är med och arrangerar får inte vara vinstdrivande. Dessutom måste staden som vill hålla ett Open House ha minst 400 000 invånare.

Arkitekturskolan är en av de byggnader som visas under Open House Stockholm. Foto: Ola Hedin

Oslo, Helsingfors och nu Stockholm

Våra skandinaviska grannländer Oslo och Helsingfors har redan stått värdar för Open House. Oslo kommer att arrangera eventet för andra året i år. Vilka byggnader och platser som kommer att visas i Stockholm är ännu inte helt klart. Håll utkik för vidare information, men kom ihåg att boka kalendern redan nu för en stadsvandring utöver det vanliga.

Läs mer om Open House Stockholm här