Det råder byggboom i Sveriges större städer. Nya stadsdelar planeras och vill ta sin plats i den befintliga miljön. Men hur kommer bygget, som idag kanske inte är mer än en byggkran, se ut när det är klart? Ny teknik, AR, gör att du får en uppfattning direkt i mobilen eller surfplattan.

Förstärkt verklighet

Augmented Reality, AR är en teknik som kombinerar verklighet med ett visuellt lager av data i realtid. AR eller ”förstärkt verklighet” som det kallas på svenska fick stort genombrott i mobilspelet Pokémon GO. Tekniken blandar verkligheten och datorgrafik geometriskt. Det möjliggör att du kan se hur stort eller hur brett det nya bostadskvarter kommer bli i förhållande till det som redan finns. Genom att rikta mobiltelefonen eller en surfplatta mot markerade punkter där det nya bygget ska vara, växer en digital skalenlig modell fram på skärmen.

AR fick sitt verkliga genombrott i mobilspelet Pokémon GO.

Bra för medborgardialog

Användningsområdet för AR inom samhällsbyggnad är stort. Fastighetsbolagen som bygger bostäder får ett bra verktyg för att visa upp sina fastighetsprojekt för intresserade spekulanter. Men AR är också ett bra sätt att öppna upp för medborgardialog och ge fördjupad kunskap till alla som kan beröras av ett nytt byggprojekt.

Stadsbyggnadskontoret använder AR

I Stockholm byggs det i rekordtakt, bostäder, kontor och inte minst nya Slussen. Katarina Persson är visualiseringsexpert på Stadsbyggnadskontoret och jobbar med olika typer av 3D-presentationer och byggplaner.

– Fördelen med att använda Augmented Reality är att du hela tiden har en visuell referens till verkligheten när tittar på husmodellerna, säger Katarina Persson.

Nya Nobelcentret på Blasieholmen

Som ett första test av AR-tekniken har Stadsbyggnadskontoret använt det planerade bygget Nobelcentret på Blasieholmen i Stockholm. Med hjälp av kameran i mobiltelefonen får man en 3d-skapad byggnadsmodell direkt på skärmen som går att titta på från olika vinklar i miljön där bygget planeras. - Man kan tänka sig att man även använder mobilhörlurarna och att man samtidigt får information den vägen, säger Katarina Persson.

VR, AR, och ?

Tekniken för 3d-visualisering har blivit bättre och bättre. Hur kan vi använda ”skapad verklighet” i framtiden och i vilken riktning kommer utvecklingen att gå?