”Allt är exakt likadant – då går det att bygga billigt”

junior_living_1260x630

Junior Livings affärsidé bidrar till att lösa bostadsbristen för unga. I Stockholmsområdet byggs just nu såväl bostadsrätter som hyresrätter som enhetliga, flyttbara moduler. Egenutvecklade metoder och utpräglad löpande-band-tänk ger snabb produktion och lågt pris.

Det byggs för lite och för dyrt. Främst studenter och andra yngre har svårt att hitta ett boende de har råd med i Sveriges tillväxtregioner. Det var utgångspunkten för Manne Bouveng och Jan Pettersson, grundare av Junior Living, när de startade verksamheten för tre år sedan.

 

Tajt organisation

Båda grundarna har lång erfarenhet från byggbranschen. Jan Pettersson bland annat som platschef inom mark och anläggning och anläggningschef för Eds Återvinning. Manne Bouveng äger Uppsala plåtslageri och ett företag inom plåtteknik. Delägare är även entreprenören Sam Bonnier. Företaget samarbetar tätt med arkitekten Andreas Martin-Löf som ritat bostäderna.

– Vi har en liten organisation och köper in de tjänster vi behöver, berättar Jan Pettersson.

 

Såg bristen

Bristen på studentbostäder är inget nytt, även om situationen blivit allt mer akut.

– Vi började redan för flera år sedan att fundera kring mobila lägenheter för studenter, berättar Jan Pettersson.

Tanken var att varje person hade en egen bostadsmodul (tänk byrålåda) och hyrde ett fack i ett slags stomme (tänk byrå). Om studenten flyttar från Lund till Uppsala tar han eller hon helt enkelt med sig sin modul till den nya studieorten.

Duon utvecklade idén, som gick allt mer mot stationära byggnader, men modultänket följde med.

– Vår enkla analys var: det måste gå att bygga snabbare, gärna dubbelt så fort, säger Jan Pettersson.

 

Byggs helt kompletta

Lägenheterna byggs helt kompletta med ytskikt, installationer, förvaringsutrymmen och balkong. Produktionen sker inomhus i fabrik där Junior Living köpt hela kapaciteten. Alla lägenheter är exakt likadana: ettor med riktigt kök, sovalkov och badrum. De följer BBR:s krav för smålägenheter.

Betongstommen tillverkas också på fabrik i ett pelar/balk system och monteras samtidigt som lägenheterna kommer till byggplatsen.

 

Slipper svinn och ställtider

– Med det här arbetssättet kan vi planera bättre, göra effektivare inköp. Detta gör att priserna på de färdiga bostäderna blir lägre. Byggtiden halveras och vi slipper svinn och ställtider i princip helt eftersom allt är färdigt då lägenheterna kommer till byggplatsen, förklarar Jan Pettersson.

– På Junior Living anser vi att kostnaderna beror mer på hur man bygger än vad man bygger. Vi lägger ner mycket tid på utveckling av vår produkt. Jag brukar säga: ”räkna på varje detalj, varje detalj är viktig”, avslutar Jan Pettersson.

 

Bostadsrätter och hyresrätter

Idag har företaget projektering eller produktion av nästan 1000 lägenheter igång, det handlar om både bostadsrätter och hyresrätter. Det första projektet man startade var 124 st bostadsrätter i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala som redan är inflyttade. Bostadsrätterna har byggts och sålts i egen regi på mark som Junior Living äger.

Hyresrätterna är beställningar av såväl privata byggherrar och allmännyttan. I början av september presenterades ett lite speciellt samarbete med jagvillhabostad.nu och Svenska Bostäder kallat Snabba hus, där Junior Living står för produktionen. Snabba hus innehåller små hyresrätter och placeras på tomter i Stockholm med tillfälliga bygglov. Idén är att utnyttja tidsbegränsade bygglov, som med tiden kan bli permanenta.