Jämnt på jobbet - Innovation

Åttonde året för Isabellestipendiet

Isabelle McAllister, Isabellestipendiet, mässa, jämställdhet, Foto: Carl Dahlstedt
Isabelle McAllister grundade Isabellestipendiet i syfte att lyfta kvinnliga förebilder och öka jämställdheten i byggbranschen. Foto: Carl Dahlstedt

 
Torsdag 11 oktober utses vinnaren av det åttonde Isabellestipendiet på Hem, Villa och Bostadsrättsmässan. Tillsammans med Rättviseförmedlingen och näringslivet, däribland Svensk Byggtjänst som sponsor, delas priset ut för att hylla kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Isabellestipendiet grundades 2011 av initiativtagaren Isabelle McAllister, bekant för många genom tv-programmen Äntligen Hemma, Fixa rummet och Sommartorpet. Syftet är att lyfta yrkesverksamma kvinnor i byggbranschen och få chans att råda bot på machokulturen.

– Jag har märkt av vilken attityd som finns på byggen och mött flera färdigutbildade kvinnor som inte längre orkar vara kvar i branschen, men även män som upplever en tråkig stämning på jobbet. Vi vill skapa förutsättningar för att ta upp och prata om problemen, säger Isabelle McAllister.

Ögonöppnare för branschen

Byggbranschen består av endast en procent kvinnor och genom stipendiet hoppas Isabelle att fler kommer vilja söka sig till hantverkaryrket och på så sätt skapa en mer jämställd arbetsmiljö.

–  Det har hänt mycket på de här åtta åren. Mediebilden har ändrats och medvetenheten har blivit bättre, fler tar det på allvar. Det har även lyfts fram många förebilder vilket i sin tur gör att fler tjejer vågar söka sig till byggbranschen, berättar Isabelle McAllister.

Stipendiet har lett till att problematiken kommit upp till ytan och många företag har engagerat sig genom olika initiativ och kampanjer, men än finns mycket kvar att göra.

– Det är fortfarande inte lika tillåtande att använda hjälpmedel men ju fler kvinnor som kommer in desto mer accepterat kommer det nog bli. Börjar några göra det kommer fler tänka sig för och därmed hålla längre. Det blir en vinst rent ekonomiskt, säger Isabelle McAllister.

Pristagaren – en förebild

Över 200 nomineringar har kommit in till juryn och på torsdag den 11 oktober koras vinnaren av Isabellestipendiet på Hem, Villa och Bostadsrättsmässa i Stockholm. Den kvinna som kammar hem vinsten får ett pris värt 20 000 kr som aktörer från näringslivet sponsrat, bland andra Svensk Byggtjänst.

– Det är en väldigt öppen ansökan och vinnaren kan vara allt från en lärling till någon som jobbat inom branschen i 25 år. Vi letar efter någon som kan bli en förebild för andra och kan påverka fler inom yrket, avslutar Isabelle McAllister.

Tidigare Isabellestipendiater:

  • 2017 – Karolina Dahl, elektriker
  • 2016 – Therese Marteleur, målare och driver egna firman Marteleur Måleri
  • 2015 – Julia Schaffer Flemk, plattsättare och driver egna firman Julias Plattsättning & Bygg AB
  • 2014 – Emmelie Renlund, snickare på OF-bygg i Umeå
  • 2013 – Sol Vargadottra, murare och ställningsbyggare
  • 2012 – Emilie Sommar, snickare och driver egna firman Snikk
  • 2011 – Sara May Kahl, snickare och byggnadsvårdare