Jämnt på jobbet - Innovation

Byggbranschens kvinnor tar plats på toppen

 Sandra Mobaraki, ByggSandra, Sveriges Byggindustrier, Catharina Elmsäter-Svärd, Carin Stoeckmann, Ina Djurestål, Saira Alladin, Ingrid Westman, Camilla Lagerqvist, Therese Moström, Byggbranschens kvinnor

När Sveriges Byggindustrier för tredje gången i rad arrangerade nätverksträffen #byggbranschenskvinnor, strömmade kvinnorna till Näringslivets hus. Ledande branschföreträdare inspirerade och självklart vill vi dela med oss av några av deras bästa tips och citat.

Kvinnorna i byggbranschen må vara fåtaliga procentuellt sett, men när Sveriges Byggindustrier bjöd in till nätverksträff var det en mäktig samling kvinnor som anlände.

”När jag var på väg hit till evenemanget frågade många i huset vilka alla dessa kvinnor var. Det är byggbranschen svarade jag!”, berättade vdn Catharina Elmsäter-Svärd med ett skratt.

Och intresset för nätverket har verkligen ökat. Vid det tredje evenemanget deltog nästan 200 kvinnor, mot 46 deltagare gången innan och ännu färre dessförinnan.

Några av branschens inspirerande kvinnliga ledare mottogs av Sandra Mobaraki, mer känd som Byggsandra, och delade med sig av sina högst personliga resor.

Här är några av de ord vi fick ta del av under kvällen, läs och låt dig inspireras på din väg mot toppen!

Toppkvinnornas ord till framtidens ledare

Ina Djurestål, initiativtagare till Jämställdhetsbygget – om fördomarna kring branschen…Ina Djurestål, initiativtagare till Jämställdhetsbygget – om fördomarna kring branschen…

När jag började studera på KTH blev jag nyfiken på byggbranschen. Jag blev då ofta tillsagd att det skulle bli svårt att göra karriär inom branschen om man inte är en man. När jag ändå gav mig ut för att träffa bolag i branschen fick jag en helt annan bild. Många anstränger sig verkligen för att lyckas anställa kvinnor och man gör sedan mycket för att de ska stanna kvar på företaget. Branschen är inte bara till för hälften av befolkningen!
 

Catharina Elmsäter Svärdh – om hennes väg till toppen…Catharina Elmsäter Svärdh – om hennes väg till toppen…

Jag har vågat att chansa. Efter att ha varit i politiken i många år bestämde jag mig 2014 för att säga upp mig utan att veta vad jag skulle göra senare. Då var jag inte bekväm. Det är tufft att stå upp för sig, men när man vågar stå upp sakligt utan att göra sig omöjlig så får man respekt.
 
 

Carin Stoeckmann, VD för Byggmästar´n i Skåne – om jakten på titlar…Carin Stoeckmann, VD för Byggmästar´n i Skåne – om jakten på titlar…

När jag tog över Byggmästar’n i Skåne omsatte bolaget 200 miljoner kronor, idag omsätter vi en miljard. Att göra karriär är inte att byta titel hela tiden, det är inte titeln som avgör huruvida du växer. Se också till att ta utmaningar inom den titel som du har idag. Det finns inga spikraka vägar, man måste inte ha en plan, men man måste tro på sig själv!
 

Saira Alladin, ansvarig drift och underhåll Vattenfall eldistribution – om att bemöta fördomar…Saira Alladin, ansvarig drift och underhåll Vattenfall eldistribution – om att bemöta fördomar…

Det finns både fördelar och nackdelar med att tillhöra en minoritet, fokusera på det positiva som att du blir ihågkommen och försök att inte känna dig kränkt.
 
 
 
 

Ingrid Westman, grundare av Friendly Building – om att våga entreprenörskap…Ingrid Westman, grundare av Friendly Building – om att våga entreprenörskap…

I början famlar man när man startar företag, det är små steg framåt. Det räcker att någon tror på dig, för det kommer vara många som inte tror på dig. Jag trodde kunderna skulle köa! Men när jag startade 2012 ville ingen ha passivhusen, kön kom inte. Så jag började med att bygga en villa, nu får jag göra 15-våningshus, jag närmar mig alltså mitt mål som är att få bygga en skyskrapa!

Till sist – studenternas tips till topparna

Camilla Lagerqvist och Therese Moström, studenter inom byggnadsingenjör vid NackademinCamilla Lagerqvist och Therese Moström, studenter inom byggnadsingenjör vid Nackademin

På vår utbildning ser könsfördelningen ungefär ut som branschen i stort. Vi är 26 personer på vår utbildning, varav endast fem tjejer. Det behövs tidigare insatser för att få tjejer att förstå och upptäcka branschen, gärna att man vänder sig mot dem redan på högstadiet!
 

5 tips på vägen mot toppen – med Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier

 1. Välj byggbranschen! Bygg är ett bra val om man vill ta sig upp till toppen. Vi på Sveriges Byggindustrier har gjort en jämförelse med andra branscher där det visat sig att byggindustrin är den enda bransch där kvinnor tjänar mer än män i chefspositioner inom den privata sektorn. I alla andra branscher är det tvärtom, männen tjänar mer!
   
 2. 5 tips på vägen mot toppen – med Elin KebertVåga ta ansvar! Inom bygg har vi olika typer av chefstjänster, till exempel arbetsledare. Som arbetsledare leder du arbetet på bygget men utan att ha personalansvar - vilket kan vara en bra start på en chefskarriär. Som arbetsledare kan man få ta mer ansvar i takt med att du växer och så småningom ta över hela bygget som platschef.

 3. Var ute i produktion så mycket som möjligt! Du lär dig mycket av att vara i produktion där allt händer riktigt och lägger grunden för ditt ledarskap genom att jobba med många olika yrkesroller och personer. De erfarenheterna och det man ser tar man med sig hela livet.
   
 4. Se till att vara nära knuten till affären! Ta ansvar för inköp och uppföljning – följ affären så kan du ta med dig erfarenheterna till nästa projekt.
   
 5. Mitt allra bästa tips är ändå att nätverka! Ställ mycket frågor och ta tid att träffa andra i branschen – de flesta jobb förmedlas genom kontakter. T ex gå med i ett nätverk.