Jämnt på jobbet - Innovation

”Hon vann det åttonde Isabellestipendiet”

Årets vinnare av Isabellestipendiet blev Mathilda Klinger Danielsson. Tillsammans med Rättviseförmedlingen och aktörer från näringslivet delas stipendiet ut till en kvinnlig förebild inom byggbranschen på Hem, Villa och Bostadsrättsmässan i Stockholm den 11 oktober.

Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson utsågs till vinnare av Isabellestipendiet på Hem, Villa och Bostadsrättsmässan. Många var på plats när den åttonde stipendiaten korades av initiativtagaren Isabelle McAllister.

– Nomineringen lyder ”Genom ett föredömligt och unikt sätt vara representant för sitt yrke som plåtslagare ger oss Mathilda Klinger Danielsson hopp om framtiden. Hon inspirerar inte bara kollegor och kunder utan också nästa generation genom att jobba med ett spännande, lukrativt och roligt arbete visa att det är något som faktiskt är öppet för fler än de som tillhör den rådande normen”, säger Isabelle McAllister.

Priset är 20 000 kronor och finansieras av Svensk Byggtjänst, Hem, Villa och Bostadsrättsmässan, Beckers, Ikano Bostad, Peab och MVB.

Vad betyder vinsten för dig?

– Det betyder jättemycket. Det monetära värdet är helt fantastiskt som jag kommer ha jättemycket glädje och användning för. Jag tror också att det är viktigt att branschen lyfter fram de kvinnor som faktiskt finns, så att vi får synas.

Hur hamnade du i byggbranschen?

– Jag hade jobbat inom kvinnodominerade branscher och kände väl efter några år att jag var utsliten i kroppen och kände mig lågbetald. Det var det som initialt fick mig att vilja söka mig till något där jag kunde få upp min lön och faktiskt skaffa mig en riktig yrkesutbildning.

Hur ser du på din framtid inom byggbranschen?

– Jag tycker att framtiden ser jätteljus ut. Jag tycker det är skönt att vara en del av en bransch där jag inte behöver tänka på arbetslöshet förhoppningsvis om man fortsätter att prestera så att arbetsledningen och kollegorna är nöjda. Då finns det hur ju mycket jobb som helst.

Hur du på framtiden för kvinnor i byggbranschen?

– Jag tycker också att den ser ljus ut. Man pratar mycket mer om de här frågorna idag än vad man gjort tidigare. Jag har ändå trots allt känt mig väldigt välkommen i den bransch jag har tagit mig in i av de flesta.

Har du någon kvinnlig förebild?

– Wow… Jag får nästan fundera på det för det måste jag ju skaffa mig, jag måste ju ha en förebild som jag kan se upp till. Det finns ju hur många duktiga killar och gubbar som helst men den måste jag suga på faktiskt.