Amanda Eklund lyfter fram kvinnliga förebilder

”Jag har ett starkt rättspatos”

 Amanda Eklund, Serneke, Samhällsbyggnadskvinnor, podcast, arbetsledare

Hon saknade kvinnliga förebilder inom byggbranschen. Då startade Amanda Eklund podcasten ”Samhällsbyggnadskvinnor”. En intervjupodd som lyfter fram kvinnor inom bygg- och anläggningsbranschen i syfte att inspirera andra att söka sig dit.
– Jämställdhetsfrågan har alltid varit en hjärtefråga för mig, säger Amanda Eklund, arbetsledare på Serneke i Göteborg.

Det var en ren slump att Amanda Eklund hamnade i byggbranschen. Sommarjobbet på ett av Vänersborgs fastighetsbolag gav mersmak och ledde till att hon som 20-åring fick vara med i ett stort renoveringsprojekt för asylboende.

– Jag kände hur spännande och roligt det var att jobba tight med ett team och bygga upp något tillsammans. Då bestämde jag mig för att bli byggingenjör, berättar Amanda.

Hade ingen att se upp till

Efter sin examen från Chalmers tekniska högskola för knappt två år sedan började Amanda som arbetsledare på Serneke. Att byggsektorn är en mansdominerad bransch var hon väl medveten om, men bristen på kvinnliga förebilder blev allt mer tydlig. Tidigt i karriären föddes en drivkraft att förändra branschen till det bättre.

– När Sandra Mobaraki, mer känd som ByggSandra, startade hashtagen #byggbranschenskvinnor väcktes en tanke i mig. Jag ville ta tillfället i akt och agera när frågorna var uppe på agendan. Då föddes idéen om en podcast, berätta Amanda.

I början av maj 2019 gjorde Amanda sin första intervju som blev startskottet för hennes podd ”Samhällsbyggnadskvinnor”

– Det kändes så självklart att driva igenom det här eftersom det hänger ihop med mina grundläggande värderingar. Jag har alltid haft ett starkt rättspatos och det är ju precis det jämställdhet handlar om, konstaterar Amanda.

Idag fortsätter hon att driva sin podcast och har redan publicerat närmare tjugo avsnitt med olika inspiratörer inom branschen.

– Idag har jag flera kvinnliga förebilder som jag ser upp till, säger Amanda.

Hur ser du på branschens framtid?

– Jag är jättepositiv. Vi kommer framåt i utvecklingen, både när det gäller jämställdhet och mångfald. Jag vill såklart att det ska gå ännu fortare men vi har kommit en bra bit på vägen. Dock får vi aldrig bli nöjda. Jämställdhetsfrågorna är något vi måste jobba med dagligen, avslutar Amanda Eklund.