Amanda Borneke från CS Riv och Håltagning:

”Mitt jobb är att få människor att brinna för något som de struntar i”

Amanda Borneke, CS Riv och Håltagning, BFB, Branschorganisationen för byggnadsberedning

 
Amanda Borneke är mångfacetterad. Hon är KMA-ledaren, styrelseproffset och inte minst hållbarhetsinspiratören som gått från nykomling till branschkändis på mindre än två år.

Jämnt på jobbet träffar Amanda Borneke när hon besöker Stockholm för ett av sina styrelseuppdrag. Till vardags är hon KMA-ledare på CS Riv och Håltagning i Göteborg.

– Jag blev headhuntad till byggbranschen, annars vet jag inte om jag hade vågat söka mig hit med tanke på hur mycket jag hade hört om hur tjejer blir behandlade.

Men det har ingenting med branschen att göra utan handlar om enskilda chefer på specifika arbetsplatser menar Amanda.

– Branschen är fantastisk. Jag känner verkligen att jag har hittat hem!

Behovet av inspiratörer tidigt i livet

Under uppväxten såg hon egentligen aldrig byggbranschen som ett alternativ. När hon ändå tog steget in i branschen beskriver hon det som att det var en känsla av att komma hem. Och att osäkerheten kring om hur hon skulle bli behandlad endast var fördomar.

– För att få in en större mångfald i branschen måste vi ha fler förebilder och visa att byggbranschen kan vara fantastiskt givande. Jag vill ha fler arbetsplatser som bjuder in journalister, forskare och politiker som kan visa allmänheten vilken variationsrikedom som erbjuds. Det är inte en enda arbetsplats som är den andra lik.

Amanda Borneke beskriver sig själv som en personlig tränare i hållbarhet som försöker putta branschen i rätt riktning

– Jag pushar och fungerar som en översättare, jag formulerar om kravställandet till kravtagarna. Det gör att alla, från beställare till den enskilda rivaren, förstår varandras behov.

Hennes förmåga att översätta och anpassa sin kommunikation har belönats rikligt. Utöver att både Sveriges Byggindustriers miljöutskott och BFB, Branschorganisationen för byggnadsberedning utsett henne till styrelsesuppleant så har hon belönats med Årets miljöpris 2019, Hållbarhetstalang 2019 och även nominerad till Årets framtida kvinnliga ledare 2020.

Vägen till en lyckosam karriär

Amanda gav Jämnt på jobbet hennes bästa råd till dem som hoppas få en lyckosam karriär i byggbranschen:

  1. Hitta en mentor. Se till att du finner en erfaren person i branschen som du känner att du kan ställa alla ”dumma” frågor till.
  2. Visa ödmjukhet. På arbetsplatserna skämtar vi om att det kommer nyutexaminerade ”chalmerister” som vill visa att de är störst, bäst och vackrast. Förstå att de som finns ute på arbetsplatserna är specialister och borde behandlas därefter.
  3. Smält in på arbetsplatsen. Istället för att gömma dig på kontoret, se till att vara ute på arbetsplatsen. Om de andra är klädda i helvarsel, se då till att du också är det. Ställ inte upp på bilder där du står med hjälmen hängandes på höften medan alla killar har den på huvudet. Det är viktigt med kvinnliga förebilder ute på arbetsplatsen. Som exempel har jag fortfarande inte träffat någon kvinna som är klädd i helvarsel, men jag letar efter henne, avslutar Amanda och utmanar därmed branschens kvinnor till att våga vara förebilder.