Digitalisering på flera sätt

Föregående vecka var verkligen en vecka som gick i digitaliseringens tecken.
Och som jag tidigare skrivit om är detta ingen rak väg. Men den påverkar oss alla och påverkan sker överallt.

I början veckan hade BIM Alliance sina årsdagar. Flera intressanta och spännande föredrag, flera av dem berörde så klart digitaliseringen på det ena eller andra sättet.

Jesper Niland som är teknikchef för Förbifart Stockholm höll ett mycket intressant föredrag kring hur de jobbar med digitala lösningar och BIM. Ett arbete som innebär möjligheter men också stora utmaningar. Ingen rak väg.
Förbifarten är ett fantastiskt projekt som visualiserades med flera spännande bilder.
Ett projekt som detta är inte enbart intressant ur ett branschperspektiv, det är minst lika intressant ur ett rent allmänbildande perspektiv. Fascinerande vad människan kan åstadkomma!

Ett annat spännande föredrag kring digitalisering och hur den påverkar oss i allmänhet i samhället höll Jan Helin, programdirektör på SVT.
Hur inhämtar vi nyheter och fakta idag?
Fake news – ett tema vi alla lärt oss att fundera kring.
Hela diskussionen kring alternativa fakta har väckt ett stort intresse kring faktakoll samt oberoende journalistik. Bra Public media blir allt viktigare när vi lär oss att allt fler mediekanaler har en dold/sponsrad agenda. Och tro inte att detta bara gäller i USA.
Allt mer sker på nätet, information och nyheter hämtas via sociala medier, nyhetsförmedling på fasta tider är snart ett minne blott. Hur anpassar sig ”gammelmedia” till detta?
Allt detta är utan tvekan en viktig del av ett hållbart samhällsbyggande.

Under temadagarna var också CoClass på tapeten i flera föredrag, även Svensk Byggtjänst hade en presentation av CoClass och var vi befinner oss just nu.
Kul med det stora intresse som finns kring CoClass, vilket vi inte minst märker på den informationsturné vi just nu genom för runtom i landet.

Så, digitalisering på tre ”olika sätt”, alla med stor påverkan på oss alla, både som samhällsbyggare och som privatpersoner.

Men all digitalisering till trots – dimma kan fortfarande ställa in ett morgonflyg!

Ha en bra vecka,

Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst