25 SEPTEMBER 2017

Skall vi orka denna gången?

Innan sommar, sol och bad var det stort fokus på jämställdhetsfrågor i branschen, till stor del initierats av ”Studentflaks-gate”.
Risken fanns så klart att engagemanget skulle blekna i takt med att solbrännan mörknade under sommaren men så verkar inte vara fallet, tvärtom.

Det skrivs och debatteras mycket i frågan. Vårt augustiavsnitt av podden Snåret behandlar frågan via en mycket bra panel, kampanjen stoppamachokulturen.se fortsätter att göra avtryck och mycket andra aktiviteter.
Tyvärr får vi också ta del av nya förskräckliga exempel på vad som händer ute på våra arbetsplatser.

I veckan som gick deltog jag i ett branschgemensamt möte som Veidekke tagit initiativ till, också det en idé från före sommaren som nu realiserades.
Bra uppslutning, mycket bra föreläsning och stort engagemang.
Känslan är lite – denna gången skall vi klara att vinna frågan, vi skall se till att vi orkar.
Fortsättning följer.

En annan fråga där det blir spännande att se ifall vi orkar är den ”ständiga” frågan kring hyresregleringar, hyresrätt respektive bostadsrätt.

Ny statistik visar att hyresrätt i många fall, inte minst i storstäderna, är den dyraste formen av bostadslösning och att det alltmer införs ”byggstopp” hos allmännyttan på nya hyresrätter för det är svårt att hitta hyresgäster. Lägenheterna blir för dyra, allt för få har råd att flytta in.

Unga människor som har möjlighet söker sig till bostadsrätter, hyresrätter ses som tillfälliga boenden och den så kallade ”mamma/pappa”-effekten blir alltmer påtaglig.

Utan att ta ställning i sakfrågan måste jag säga att det upplevs som märkligt att vi kan ha bostadsbrist och samtidigt ha lägenheter som inte går att hyra ut.
Vart är vi på väg?

Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst