27 NOVEMBER 2017

Nya grepp som håller länge

Vad har unga tjejer i Vietnam tillsammans med #sistaspikenikistan?
Det och lite till handlar det om i dagens Äntligen måndag.

För några år sedan drog Byggtjänst tillsammans med Minecraft igång ett projekt som kallades Mina kvarter. Det gick enkelt uttryckt ut på att låta unga människor rita stadsdelar och städer i Minecraft. Tanken var att levandegöra samhällsbyggandet och involvera så många som möjligt även utanför branschen.

Vad kan en ung gamer bidra med när det gällde att skapa ex. Norra Djurgårdsstaden?
Ganska mycket visade det sig i de dokumentärer som såväl P3 som SVT gjorde kring projektet.
Tillsammans med FN-Habitat nådde denna idé långt utanför Sverige under namnet BlockbyBlock.

I förra veckan blev jag visad en artikel om ett FN-projekt i Vietnam som heter ”Because I’m a girl”.
Kort går det ut på att 40-50 tjejer i åldern 13-16 år får med hjälp av Minecraft och FN och under rubriken BlockbyBlock vara med och lämna synpunkter på hur deras stad kan förbättras. Var finns det mörka tunnlar, var brukar det stå män och skrika kränkande kommentarer, var är det svårt att ta sig över vägen etc.
Resultatet presenterades för den svenska ambassadören samt regionens högste ansvarige och tilldrog sig mycket uppmärksamhet.

Steget från detta projekt till vardagen i Sverige kan tyckas långt (även om också vi har mörka tunnlar, kränkande män och vägar som är hopplösa att ta sig över) men poängen är att det gäller att få nödvändiga idéer och initiativ att leva långsiktigt som nu bevisligen BlockbyBlock gör.

Dagens upprop i Aftonbladet under #sistaspikenikistan gäller vår bransch. Många initiativ har tagits de senaste veckorna och kraften är det ingen tvekan om.
Viktigt nu är att skapa just långsiktighet och se till att beständig förändring skapas.

Kopplar det till ett inslag i gårdagens Agenda som handlade om att snarlika initiativ som #metoo har tagits förut (fantastisk Sievert Öholm som i ett program från 1998 reflekterade ”kan det vara så att kvinnorna rentav fått för mycket att säga till om?”).

Vad bör göras annorlunda idag för att skapa just bestående förändring i vår bransch?
Vad kan vi alla bidra med, var och en på sitt område och på sitt sätt?
Arbetet fortgår.

Kan inte låta bli att avsluta med en tanke kring att även i år kom det som en överraskning på många håll i landet att vi har snö på vintern i Sverige, inte minst i Stockholm.
8 cm nysnö räckte för att bussarna inte skulle gå, vinterdäck var inte pålagda, inte en plogbil så långt ögat kunde se och uppgivna människor i hela stan i rullstolar, med barnvagnar eller promenerandes med sin cykel.
Hur kan det bli på detta sätt?

Med önskan om en bra vecka!

Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst