Ny termin – nya möjligheter!

Så var det dags för veckan när sommaren i alla fall officiellt tar slut – vi går in i september.
Hoppas att alla har haft en skön ledighet och att vi även har några fina sensommardagar att se fram emot under september.

Vad skall då hända under andra halvåret? Massor hoppas vi säkert allihop.
Under sommaren har det trillat in olika rapporter och tankar som gör gällande att bygg- och bostadsbranschen börjar se lite mer spretig ut än tidigare när det bara var full fart framåt som gällde.
Bygger vi för mycket? Bygger vi rätt? Bygger vi på rätt platser? Bygger vi till rätt kostnader? Boverket sänker sina prognoser, etc.
Att det fortfarande behövs mycket bostäder och byggande råder det ingen tvekan om men motsägelsefulla signaler som vi nu ser brukar vara tecken på att vi är på väg in i en ny fas. Vi får se hur hösten utvecklar sig.

Tre andra områden att fortsatt jobba med.

1. De senaste dagarna har det rapporterats om fusk i olika branscher och byggbranschen pekas i en rapport från Arbetsmiljöverket ut som kanske den mest utsatta.
Vanliga sätt att fuska anses vara:
– Att betala ut svarta löner
– Att bryta mot regler om arbetsmiljö
– Att låta arbetstagare arbeta för mycket övertid
– Att ha arbetstagare utan giltigt arbetstillstånd

Och som vanligt är det de som sköter sig och inte minst kunden som drabbas.
Vem tar ansvar när något går snett?

2. Arbetsmiljö och säkerhet. På allas agenda men samtidigt läser vi alltför ofta om alltifrån incidenter till väldigt svåra olyckor. Och finns det en koppling till punkten ovan är det så klart en bidragande orsak. Hur är det möjligt och vad kan vi göra? Varför respekteras inte de mest grundläggande förutsättningarna? Håller du hastighetsbegränsningen när du kör förbi ett vägbygge?

3. Jämställdhet och allas lika värde. Hamnade verkligen i fokus innan sommaren på grund av ”Studentflaksgate”. Har vi kvar fokus även nu efter sommaren? Veidekke lovade ett branschupprop innan semestern och har också kallat till möte i september. 100% uppslutning?
Som ett bidrag i debatten handlar det senaste avsnittet av vår pod Snåret om just detta.
Lyssna genom att klicka här:

Från Byggtjänsts sida skall vi fortsätta att hårdbevaka dessa områden och se till att information och goda exempel sprids. Vår uppgift är att sprida information och kunskap och det inkluderar så klart även detta.

Så nog skall vi få hösten att gå!

Innan semestern skrev jag om att jag skulle besöka Almedalen för första gången. Skall erkänna att jag hade en del förutfattade meningar med mig dit men de kom helt på skam.
Spännande program, mängder av intressanta seminarier, mycket folk och diskussioner – mycket givande dagar!

Med önskan om god arbetslust!
Urban Månsson
Vd
AB Svensk Byggtjänst