30 OKTOBER 2017

Spännande när det rör på sig!

Fortsatt full fart i branschen. Byggandet slår nya rekord samtidigt som det fortsatt sänds ut orossignaler kring premiumsegmenten i framför allt Stockholm. Vilka effekter kan det få på branschen i sin helhet, är det risk för domino?
En del om det men även några reflektioner kring de senaste veckornas stora diskussionsämne, #metoo.

Att det finns ett gigantiskt behov av byggande i Sverige är alla överens om. Infrastruktur i form av bl.a. järnvägar, vägar, VA-system, energiförsörjning. Boende i form av hyresrätter, bostadsrätter, enfamiljshus på många ställen i landet.
Detta mynnar ut i diskussioner om nya stadsdelar och rentav nya städer. De omfattande planerna för Barkabyfältet utanför Stockholm innebär att om 20 år skall där finnas en stad av Borlänges storlek, 60 000 invånare.
Och till allt detta rapporterar ekot nu på morgonen att det saknas 10 000-tals skyddsrumsplatser runt om i landet.
Varför då den debatt om problem i branschen som delvis visar sig nu?
För mycket för fort är aldrig ett bra koncept och kanske är det resultatet av det vi ser nu. ”The sky is the limit” är ett talesätt som sällan leder till långsiktighet.
Men låt oss ta fasta på de stora behov som finns, tänka långsiktigt och lyssna på den erfarenheten som hävdar att behoven kommer att vinna.

#metoo har tagit landet med storm och visar än en gång vilket strukturellt problem vi har i världens mest? jämställda land.
Varför skall det vara så svårt att acceptera att alla människor skall mötas med likvärdig respekt? Varför tror vissa att de kan ta sig rättigheter på område efter område och dessutom komma undan med det?
#metoo ha kommit att handla mycket om mediabranschen men vi vet att problemen finns överallt, även i vår bransch.
I min förra krönika skrev jag om årets Isabelle-stipendiat Karoline Dahl och tidigare har vi vid flera tillfällen skrivit om Studenflaks-gate.
Sexuella trakasserier är fruktansvärt men pekar också på underliggande strukturella problem.
Det är bara att konstatera att mycket arbete återstår och vi kommer att återkomma i ärendet på olika sätt.

Ha en bra vecka!

Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst