ÄNTLIGEN MÅNDAG | 1 oktober 2018

Bostadspolitiken på allas läppar

Lediga hyresrätter i BåstadNy månad, nytt kvartal, nya möjligheter.
Förhoppningsvis ett kvartal när vi får en regering och förhoppningsvis ett kvartal när vi ser goda initiativ till en ny bostadspolitik
Före valet efterlyste många av oss mer av bostadspolitik i debatt och utfrågningar.
Gick ju sådär, kändes ju inte riktigt som att det var frågan som toppade, betades pliktskyldigast av på någon minut i olika debatter och utfrågningar
Men efter valet är den helt plötsligt högt upp på allas agendor. Och det är så klart bra!
Om det samt lite om svarta affärer kan ni läsa nedan.

Paradoxal bostadssituation

Som vi alla vet är vi i den yttersta märkliga situationen att bostadsbyggandet faller och bostadsbristen ökar.
I en fungerande marknad är en brist på produkter (bostäder) alltid något som drar till sig behov och många ser möjligheter.
Är det brist på bilar ökar produktionen, är det brist böcker trycker man fler, är det brist på järnmalm bryter man mer osv.
Varför fungerar då inte bostadsmarknaden på samma sätt? Och varför fungerar den så bra i väldigt många andra länder?
Rapporten ”Vem skall finansiera framtidens bostäder?" som Evidens tagit fram på uppdrag av Veidekke pekar på ett antal beslut genom åren som snarare fört oss baklänges än framåt, men kommer också med flera konkreta förslag.
Rapporten är omfattande men lättillgänglig och klart läsvärd.

Ett intressant avsnitt är det när docenten i ekonomisk historia, Jan Jörnmark beskriver de olika regleringar och finansieringslösningar som funnits för bostadsmarknaden sedan 1942, då den första regleringen kom.
Börja gärna med att läsa hans inledning på sidan 32 i rapporten. Och försök sedan att sluta läsa.

Utbud och efterfrågan missar varandra totalt

Annan intressant läsning är alla de artiklar vi nu ser som handlar om så kallat premiumboende som inte går att sälja. Sälja på ritning anses vara en död affärsmodell och just nu tävlar bostadsutvecklare om att erbjuda störst prisreduktion samt flesta antal månader utan avgift. 60 månader avgiftsfritt är det mesta jag sett.
Och med anledning av detta påpekar skatteverket av avgiftsfria månader är att betrakta som en förmån och kommer därmed att förmånsbeskattas.
Följande artikel i SvD från i onsdags beskriver väl ganska väl situationen - Bo gratis – flera bolag slopar månadsavgift.

Och parallellt med detta är det stor brist på hyreslägenheter. Och de som finns är många gånger för dyra för dem som behöver. Återigen rekommenderar jag Jan Jörnmarks historiska betraktelser.
Jag kunde inte låta bli att ta med bilden ovan, det kändes så befriande att se en annons om hyreslägenheter, när såg vi det senast?
Jag är medveten om att Båstad inte är Stockholm, (även om flygen torsdagseftermiddagar från Stockholm till Ängelholm under sommarhalvåret kallas Östermalmsexpressen av lokalbefolkningen) Göteborg, Malmö eller andra större städer med omfattande bostadsbrist. Men ändå.

Vad skall då göras för att vända denna spiral och utveckling?
En bra start är väl den nya regeringen har frågan högst upp på dagordningen, som många påpekar att den måste vara. Till detta kommer jag att återkomma.

Sunda affärer

Ett centralt tema för vår bransch.
Jag gästade i torsdags morse Sveriges Byggindustriers morgonseminarium med rubriken: ”Nolltolerans! Så rensar vi i byggbranschen från organiserad brottslighet”.
Vi fick ta del av en skrämmande bild som visade på att den organiserade brottsligheten leder till ett skattebortfall på 100-tals miljarder kronor.
Fusket är organiserat, välskött och mycket intrimmat. Det handlar inte om en hantverkare som hjälper grannen med ett badrum vid sidan om (även om det också är förkastligt) utan om stora bolag som systematiskt fuskar och bluffar.
Detta är allvarligt. Dels för skattebortfallet men också för det innebär att vår bransch tappar i attraktionskraft. På många områden.
Ni som vill ta del av seminariet kan göra det här.

Till sist

Under året har vi på Byggtjänst tillsammans med Nordbygg och Smart Built-projektet Bygg4.0 dragit igång det vi kallar NordicContech.
Syftet är att skapa en samlingsplats för startup- och techbolag som vänder sig mot vår bransch. De aktiviteter vi gjort hittills har känts väldigt lyckade och nu laddar vi för en mini-mässa samt seminarium den 13 november som vi kallar NordicContech Talks.
Vi lägger i skrivande stund den sista handen på programmet men redan nu kan du läsa mer och anmäla dig här.

Välkommen!

Ha en bra vecka!
Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst