ÄNTLIGEN MÅNDAG | 18 JUNI 2018

Studenter och tåg

Krönika: Äntligen måndag! om Studenter och tåg

I min förra krönika skrev jag om stundande studentfirande och kränkande banderoller. Mer om detta samt erfarenheter och tankar om tåg nedan.

…och den ljusnande framtid är vår!

Huruvida det fanns några kränkande och sexistiska banderoller på några studentflak i år vågar jag inte uttala mig helt säkert om. Men med tanke på det fokus som det fanns på frågan och att ingen har, så vitt jag kunnat se, kunnat rapportera om något alls känns det i alla fall som ett stort steg framåt.
Förhoppningsvis är det så att i första hand har alla elever själva insett att det inte funkar att hålla på med den typen av galenskap och i andra hand får vi hoppas att all uppmärksamhet kring fjoråret i kombination med gjorda insatser också det har haft betydelse.
Välkomna till en spännande framtidsbransch säger vi till alla nyexaminerade och duktiga studenter!

Erfarenheter från ett tåg

För ett antal år sedan åkte jag tämligen frekvent tåg mellan Halmstad och Kastrup.
Eller försökte i alla fall.
Efter ett antal inställda tåg, taxiresor i panik från olika orter i Skåne samt allmän osäkerhet återgick jag till att ta bilen.
På sistone har jag återigen åkt tåg ett antal gånger.
Av dessa har en resa avgått och kommit fram i tid, en har inte kommit fram alls och övriga har haft förseningar vid såväl avgång som ankomst, dock inte så mycket att det skapat problem. Jag har bokat med en viss tidsmarginal.
Det märkliga, jämfört med för ett par år sedan, är att alla avvikelser tas med stoiskt lugn och alla utbyter uppgivet kommentarer med varandra.
Har detta blivit ett normaltillstånd?
Med tanke på att Trafikverkets presschef snart måste vara landets mest intervjuade person är det förmodligen så.

Tror vi på tåget?

Den förra regeringen tillsatte utredningen Sverigebygget som handlade om framtida järnvägstrafik och snabbtåg. Den sittande regeringen bytte namn på det hela till Sverigeförhandlingen men fortsatte därutöver arbetet.
Resultatet av detta omfattande och mångåriga arbete verkar nu ha lagts i malpåse. Eller hur skall man tolka det kortfattade pressmeddelandet infrastrukturministern skickade ut i förra veckan och som rönte notisplats i media? ”Diskussioner fortsätter efter valet”. Har man hört det förut?
Och dessutom verkar det vara tämligen stor politisk enighet. Ingen som höjer rösten i alla fall.

Målen sätts långt bort

Det är ett vedertaget skämt? att politiker gärna sätter sina mål så långt fram i tiden så att de är säkra på att när den tiden väl infaller är de inte längre ansvariga.
Är det samma sak med upprustning, underhåll och nybyggnation av järnväg?
För att uppfylla de klimatlagar som är antagna samt för att hålla ihop Sverige logistiskt måste järnvägsnätet förbättras, utökas och underhållas.
Ekonomin finns och behovet finns. Vad väntar vi på?

Varför finns då inte längre samma entusiasm hos de som beställde utredningen (rikspolitiken) som hos alla regions- och kommunpolitiker som bara ser möjligheter istället för problem?
PM Nilsson på Dagens Industris ledarsida har flertalet gånger skrivit mycket förtjänstfullt om denna märkliga låsning för detta framtidsprojekt, nu senast 4 juni. Läs gärna artikeln här och sök på deras hemsida så hittar ni mer läsvärt material.

Vilken vecka!

Framför oss har vi en vecka med mycket spännande och roligt.
Senare idag ger sig Sverige in i VM-turneringen i fotboll när de tar sig an Sydkorea.
Kan man gissa att arbetstempot kommer att gå ner lite grann runtom i landet mellan 14 och 16 i eftermiddag?
Jag har i båda de tipstävlingar jag deltar i tippat 1–0 till Sverige. Är jag för försiktig?
Vi är svenska fans allihop!

Dessutom är det ju dags att fira midsommar!
Låt oss tro att det fina vädret håller i sig och att vi alla får fira en härlig midsommar!

Med önskan om en bra vecka och en trevlig midsommar!

Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst

 

Krönika: Äntligen måndag! om Studenter, tåg och fotbolls-VM