19 FEBRUARI 2018

Bostadspolitiken påverkar oss alla

Bostadspolitiken påverkar oss alla och det gör det så klart till en spännande fråga att jobba med. Samtidigt känns det som att vi i debatten ibland glömmer att det är just en bostad.
Om detta samt lite funderingar kring befolkningens ålder kan du läsa mer om nedan.

Hade i veckan tillfälle att diskutera just bostadspolitiken med några av riksdagens folkvalda. Vi resonerade kring vad som kan komma att bli valets stora frågor och så klart ifall bostad- och byggpolitiken kommer att bli en av dem.
Samsyn rådde kring att bostads- och byggpolitiken i sig inte kommer att bli någon huvudfråga. Däremot var alla överens om att dessa frågor vävs in i så många andra områden så indirekt kommer frågorna ofta vara på tapeten. Områden som integration, finans- och skattepolitik, utanförskap m.fl.  är alla områden som påverkar och påverkas av bostads- och byggpolitiken. Därför kommer vi att höra mycket om branschens frågor i debatten, låt vara ibland kanske mer indirekt än direkt.
Och låt oss då se till att vi alla kan styra debatten mot just syftet med all byggnation. Att vi skall ha någonstans att bo, att gå i skola, att transportera oss, att bli vårdade etc.
Om att lyfta fram alla dessa värden handlar Årets Bygge, vilket gör priset lite speciellt.

Och låt oss se till att vi vad gäller inte minst bostäder ser till att diskutera de behov av boende som finns istället för att ständigt hamna i en debatt om räntor, avdrag, lättnader, amorteringar, ogiltiga avtal etc.
Stundtals låter debatten mer som en placerarträff än att ta hand om alla de som söker en plats att bo. Senaste avsnittet av Snåret tar fasta på detta. Lyssna gärna och läs kollegan Erik Kalmarus krönika i senaste numret av tidningen Byggindustrin.

Tog i veckan del av en alldeles utmärkt rapport kring det stora behovet av byggande de kommande åren, detta oavsett konjunktur. Detta baserar sig ju på bl. a. den befolkningstillväxt alla prognoser pekar på och att vi kommer att vara 11 miljoner människor i Sverige år 2025.
En stor anledning till denna tillväxt är så klart att vi i genomsnitt blir äldre vilket väl borde vara glädjande?
Dock målas det i alla möjliga sammanhang upp som ett stort problem (ja, det kallas utmaning, ordet problem har vi ju som ni vet avskaffat).
Hur kan det vara ett problem att vi håller oss friskare och lever längre?
Jag inser så klart att det innebär nya frågeställningar kring pensioner, bostäder, transporter mm.
Men nog innebär det mer möjligheter än hot? Tänk vilken enorm marknad som skapas.
Om detta är säkert de flesta överens. Jag tycker dock att det vore uppfriskande om det lyftes fram lite mer i debatt, media och samtal.

Med önskan om en bra vecka!

Urban Månsson
Vd
AB Svensk Byggtjänst