26 MARS 2018

Årets bygge samt bostadskonjunkturen ramade in en händelserik vecka

Östra länken i Luleå vann Årets Bygge 2018!

En vecka fylld av flera spännande arrangemang och som avslutades med en ny rapport kring byggkonjunkturen som verkligen stämmer till eftertanke. Det sistnämnda ligger dessvärre i en riktning vi sett en tid men hur kan det bli på detta viset? 

Tre bra temadagar

Idag för en vecka sedan gick Årets bygge av stapeln. Alltid nervöst som arrangör inför ett så stort arrangemang men att döma av alla omdömen och reaktioner vi fått under och efter evenemanget känns det som att såväl seminarieprogram som pristagare träffade rätt, kul!
Under eftermiddagens många bra föredrag kring Innovation och utveckling stack kanske Claudia Olsson ut lite extra med sin konkreta, hisnande och mycket levande beskrivning av hur ett framtida digitaliserat samhälle kan se ut. Och framtiden är nära.
Helt obemannade byggarbetsplatser år 2040.
Någon som kan se den bilden framför sig?

Vinnare av Årets bygge 2018 blev Östra länken i Luleå. Ett anläggningsprojekt som verkligen är samhällsbyggnad när den som bäst. Ett stort grattis och mer om såväl det vinnande bidraget, juryns motivering samt Årets bygge kan du läsa här:

Östra länken vann Årets Bygge
Galan på Cirkus i bilder

Ytterligare två bra arrangemang förra veckan var Renoveringsdagen samt Byggherredagen.
Renoveringsdagen inkluderade även en stor del kring hållbart byggande och i flera föredrag fick vi klart för oss att det återstår en hel del jobb innan vi kan tro på att vi kommer att nå de klimatmål som den nya klimatlagen har slagit fast. Detta kommer att bli spännande att följa i debatten framöver och vi får verkligen hoppas (och se till) att dessa frågor får sin plats inför valet.

Byggherredagen slöt väl an till Årets bygge med sitt tema Innovation och digitalisering. Bra presentationer som rörde sig från forskning till praktisk tillämpning och implementation. Och dagen rundades av med en inspirerande föreläsning kring att leda i accelererande förändring av den förre Google-chefen David Ståhlberg.

Behövs det verkligen inte fler bostäder?

När veckan så gick mot sitt slut presenterade Sveriges Byggindustrier sin nya konjunkturrapport och den satte ord och siffror på vad många känt och indikerat de senaste månaderna. Vad gäller bostadsbyggandet blev några av reaktionerna i media ”tvärnit”, ”krasch för bostadsbyggandet”, ”slår mot landets hela ekonomi” etc. Nivåerna för 2018 vad gäller bostadsbyggande kommer att bli klart lägre än 2017 och fortsätta neråt även under 2019. Ta del av hela rapporten här.

Och så kan det ju bli ibland i en marknad när utbudet av en produkt överstiger efterfrågan. Men är det verkligen fallet? Är bostadsbristen borta
Långt därifrån och det vet vi alla. Att det så kallade premiumsegmentet i några storstäder är gott och väl mättat råder det ingen tvekan om.
Men vad hjälper det alla som väntar på sin första bostad, på sin studentlägenhet eller på sitt första boende i Sverige? Och hur känns det för alla dem att nu läsa om att bostadsbyggandet bromsar upp?
Vi har alltså en marknad med en stor ej tillfredsställd efterfrågan och samtidigt ett utbud som faller. Hur i hela friden har det kunnat bli så?
Flera olika analyser har gått att läsa sedan BI:s rapport i torsdag och Johan Hellekant i Svd träffar väl ganska rätt sin artikel 22 mars – läs artikeln här.

Det hela är naturligtvis resultatet av ett antal beslut och åtgärder som förmodligen inte skulle tas igen om det hade gått att backa tiden.

Går det att göra något?

Men visst måste det finnas lösningar? När efterfrågan finns måste ju också lösningar finnas.
Små, billiga, bra bostäder – är det en omöjlighet?
Knappast och det finns även mängder av förslag men då måste myndigheter och näringsliv tillsammans hitta nya vägar framåt. Det får inte finnas uppfattningar och gamla så kallade sanningar som sitter som i betongfundament.
SBUF:s rapport 17:32 är bara ett exempel på vad som skulle gå att göra - läs rapporten här.
Och i regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder är det flera punkter som pekar på nytänkande och högre tempo i alla steg. Låt oss implementera!

Jag vill minnas att det var den legendariske Electroluxchefen Hans Werthén som en gång sa:
”Jag är immun mot alla försök att förklara att ett dåligt resultat har sin grund i ett antal bra och korrekta beslut”.
Vet inte varför jag kom att tänka på det.

Glädjande i BI:s rapport var att investeringarna i offentliga lokaler och anläggningar stiger!

Med önskan om en bra vecka och därefter en Glad påsk!

Urban Månsson

Vd
Svensk Byggtjänst