ÄNTLIGEN MÅNDAG | 29 oktober 2018

En händelserik vecka

Äntligen måndag 29 oktober: En händelserik vecka

Den gångna veckan har verkligen innehållet mycket i och för vår bransch.
Konjunkturrapport från Sveriges Byggindustrier, konferens i Stockholm kring hållbart byggande, statistik kring bostadsmarknaden och framtidsbedömningar vad gäller densamma.
Och upptill detta så klart bedömningar och analyser – vart är vi på väg!?

Bostadsbyggandet faller

Sveriges Byggindustrier är klart bekymrade över läget framöver vad gäller bostadsbyggande.
Deras rapport visar att en tredjedel av bostadsbyggandet kommer att vara borta på två år, prognos 2019 jämfört med utfall 2017 - läs rapporten här ». Naturligtvis en väldigt allvarlig situation i en marknad där bostadsbristen faktiskt ökar.
Vad kan detta då bero på?
På ett frukostseminarium i torsdags försökte BI reda ut detta med hjälp av undersökning, kartläggning och debatt. Gick väl tyvärr sådär. Närvarande politiker, oavsett färg, höll till stora delar fast vid att de beslut som politiken fattat var till stora delar bra, de såg inte att de hade någon skuld i den kraftiga inbromsningen som skett. Lånetak, amorteringskrav och fiktiva kalkyler, sk. KALP-kalkyler (KvarAttLevaPå) är bra åtgärder. Ansåg politiken.
Jag tycker fortfarande Lennart Weiss replik i Dagens Industri förra veckan är slagkraftig:
“Det är väldigt konstigt i min värld varför det är ett problem att ett par i 30-årsåldern, med 35 års arbetsliv framför sig, tar ett lån. De har hela livet på sig att amortera.”
För visst är det så att vi troligen har ganska många människor i samhället som dragit på sig alltför stora lån (läs Tino Sanandajis bok ”Tio tusen miljarder”).
Men deras lån blir väl inte mindre av att vi nekar unga människor att kliva in på bostadsmarknaden på samma sätt som alla vi andra gjort – via lån?
Fortsättning följer men detta är en allvarlig situation. Som påverkar hela landets BNP-utveckling.

Building Sustainability

En bra konferens ordnad av Swedish Green Building Council (SGBC) om hållbart byggande som samlade nästan 800 deltagare om jag räknade rätt. Mer att läsa såhär i efterhand finns på buildingsustainability18.se ».
Många bra föredrag och nedan några citat som jag tycket stack ut lite extra
Maria Pleiborn, demograf, WSP: ”I stort sett kan man säga att alla de politiska beslut som tagits inom bostadssektorn de senaste 15 åren har gjort saker och ting värre!”
Professor Björn Hellström, KTH, inriktning hållbar stadsutveckling: ”Det går inte att tala om ett systemskifte inom bostadspolitiken. Därför om ett systemskifte skall vara möjligt måste det finnas ett system man kan skifta från. Och det finns det inte!”
Robert Vangstad, Vd, Nyhem Bostad: ”I kommun efter kommun möts jag av svaret att de inte är intresserade när jag presenterar vår idé om billigt byggande för att skapa billiga hyresrätter. De säger att de inte vill ha den sortens bostäder för det drar fel sorts människor och därmed problem till kommunen”.

Som ekonom är jag så klart intresserad av de ekonomiska frågorna och att debet och kredit skall gå ihop så därför hade jag förhoppningar på delseminariet ”Ekonomi och finansiering”.
Bortsett från att moderatorn från SGBC väl intensivt ville att lösningen på alla frågor skulle vara att certifiera sig via SGBC så höll Olof Anderson från fastighetsbolaget Trianon i Malmö en mycket intressant presentation kring hur de jobbar med utveckling av såväl bostäder som hela områden i utsatta områden, i detta fallet Lindängen och Rosengård i Malmö. Renoverar, förnyar, bygger nytt. Och allt med ett långsiktigt ekonomiskt tänkande i botten som ger överskott till nya satsningar. Mycket lärorikt och tänkvärt.

Bostadsmarknaden

Som avslutning också några ord om utvecklingen på bostadsmarknaden, låt vara kanske i första hand ett problem för storstadsområdena.
Priserna fortsätter att falla, sälja på ritning är borta som affärsmodell, nyförsäljning av bostadsrätter på extremt låga nivåer. Bara i Dagens Industri var det den gångna veckan 17 artiklar om bostadsmarknaden varav en kan sägas innehöll något som var positivt.
Och när den bostadsutvecklaren som rapporterade de kanske bästa siffrorna samtidigt säger att krisen kommer att vara längre än Lehman-kraschen för 10 år sedan finns det såklart ytterligare anledning att oroa sig. Apropå också mitt första stycke ovan.

Att bostadspolitik och byggande är ett måste-område för tillträdande regering att ta i tycker nog alla.
Frågan är bara i vilken ände börjar man och blir det av rätt person/personer? Helt avgörande.

För många blir det denna veckan höstlov.
Njut av sköna dagar var ni än är och skäm bort varandra!

Ha en bra vecka!

Urban Månsson
Vd
Svensk Byggtjänst