2nd Chance. Social hållbarhet – på riktigt

- När jag var 15 år väckte min tre år yngre bror mig tidigt på morgonen. Min styvmamma skriker inifrån sovrummet. Det är skrik jag aldrig kommer att glömma. Min pappa höll på att mörda min styvmamma. Med 60 – 70 knivhugg. ”Erkänn att du dödat henne, annars dödar jag både dig och din bror”, uppmanade pappan mig innan han flydde med brodern. 

2_chance_03_1260x630_kronika

Petra Sörme, Svensk Byggtjänst och Samir Sabri

Lite tafatt började jag därför att stryka min styvmammas blod på mina kläder. När jag drog ut kniven ur hennes bröst... där och då dog jag själsligt, säger Samir. Efteråt ringde jag polisen. De kom. Och jag hamnade i häktet.

Då kunde man höra en knappnål falla i lokalen.

Det är Samir Sabri som berättar om sin uppväxt på ett seminarium på Business Arena. Och hur Sundbybergs stad och bland annat Veidekke stöttar Samirs rörelse 2nd Chance.

Rättegången ägde rum ett år senare och han fälldes. Rädslan för vad pappan kunde göra mot brodern, fick Samir att hålla på sin skuld. Och varje helg kom pappan till anstalten och gjorde sina hot påminda.

Det tog två år innan Samir berättade allt för en person på ungdomskliniken. Strax därpå släpptes han. 19 år gammal upplevde han den värsta tänkbara ensamheten, då han inte litade på någon och inte hade något skyddsnät. Han skaffade en pistol, vilket var upptakten till att han åter häktades.

– Socialen placerade mig idiotiskt nog hos min pappa och efter det började hatet att växa inom mig. Socialkontoret vände jag upp och ned på. Blev förblindad. Myndigheter, alla svek mig gång på gång.

Han ville då bli Sveriges största kriminelle och därefter började rånen. Han skapade ett kriminellt nätverk, hade ungdomar under sig och avancerade rånen till miljonbelopp. När han berättar om hur han organiserade sitt nätverk inser man vilken ledare han har varit – och är.

Sammanlagt satt han tolv år effektiv tid i fängelse. Han har skadat tusentals människor och vet inte hur många vänner han har varit med och begravt. Det hade varit ett lyxliv som ”Kung i baren” med rån, droger och snabba bilar i nästan 20 år.

Han kom ut 2009 och har därefter hållit sig borta från brotten. Han satte då upp en ny målbild:

Bli Sveriges främste omvändare och brobyggare.

Då startade han nätverket 2nd Chance. Han har alla förutsättningar att lyckas. Han vet, kan, vill, vågar och orkar. Och så är han intelligent och verbal. Det räcker långt.

Det var mötet med teatern som fick honom bort från brottens bana. Och hans fru Katja. Men det tog nästan två år innan han kunde sluta titta sig över axeln.

Han berättar inlevelsefullt om hur han tagit tag i gängstrider och fått dem att besinna sig. Och jag tror honom. Från både Veidekke och Sundbybergs stad får vi bekräftelser på att Samir inte är någon dussinkille. Han är ett ESS.

Jag var där och lyssnade på Samir med två kollegor, Disa och Petra. Vi var tagna av hans berättelse – alla tre.

Det är glädjande att det börjar komma fler och fler aktörer i samhällsbyggnadsbranschen som inser att det finns ett värde i att ha socialt hållbara städer. Förvaltning och underhåll blir mycket billigare – och därmed mer lönsamt.

”Samir är den förebild som så många unga så väl behöver”,

Så motiverade Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs minne när de tilldelade Samir Sabri 2013 års hedersutmärkelse för sitt arbete med ungdomar genom sitt projekt 2nd Chance.

Social hållbarhet – det är bra samhällsbyggande.