Aktiv tysk arkitekt utvecklar passivhus – i Norrland

I senaste numret av Energi & miljö fanns en intressant artikel om Passion för passivhus. Och om hur viktigt det är med öppna gränser. Så att vi i lilla Sverige kan få ta del av erfarenheter och kunskaper från andra delar av världen.

thomas_greindl_02_1260x630

På Kinesiska ambassaden finns en karta uppsatt på väggen där Kina självklart ligger i centrum. Sverige är på den kartan en liten blindtarm uppe i vänstra hörnet. Tänkvärt. Då behöver man få inspel från andra delar av världen. Till exempel från Tyskland.

Ett bra exempel är arkitekten Thomas Greindl. Han flyttade med sin familj till Sverige i mitten av 2000-talet. Till Hälsingland. En stor och viktig del av Sverige ligger norr om tullarna. Faktiskt.

2008 började han på SWECO Architects i Umeå. Därefter började det växa fram passivhusskolor som svampar ur marken. Runt Umeå. Förskolan Hedlunda i Umeå, låg- och mellanstadieskolan Vegaskolan i Vännäs, Minervagymnasiet i Umeå, passivhusvillor på Tavleliden som byggas av elever från Dragonskolans bygg- och anläggningsprogram. Det är några av projekten. Alla med koppling till hållbarhet. I Norrland. Det är bra.

Nyfikenhet och äventyrslust drev honom och familjen till Sverige. Med 30 års erfarenhet av byggande av ekologiska hus är han ett bra tillskott på den norrländska – och svenska byggmarknaden.

Och han har fortsatt arbeta som arkitekterna gör i Tyskland. Handfast och direkt involverade i byggprocessen. På plats.

– En arkitekt ska inte sitta och gömma sig på sitt kontor. Mycket av det som jag har lärt mig efter högskoleutbildningen har jag lärt mig på byggplatsen, av platschefer och byggarbetare, säger han.

Hur har det här tagits emot då? När jag lyssnar runt i Umeå förstår jag, från vanligtvis välunderrättat håll, att hans sätt att arbeta inte uppskattas av alla. Varför kan vi inte göra som vi alltid gjort.

Jag tror att han är välbehövlig vitamininjektion. Som utvecklar byggprocessen.

En migrant som utvecklar arkitektens roll i byggprocessen och skapar hållbara skolor. Tre funktioner i ett. Som ett Kinderägg.

Öppna gränser – det är bra samhällsbyggnad.