Amir Sajadi - en social entreprenör

Hållbart byggande finns på agendan över hela Byggsverige vill jag påstå. Och de flesta kan definitionen av hållbarhet. Det ska vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. Ekonomiskt och ekologiskt förstår de flesta vad det innebär. Social hållbarhet däremot. Då blir det lite mer komplicerat att förklara. Sociala entreprenörer är därför bra exempel på hur man kan beskriva hur man bygger ett samhälle socialt hållbart.

amir_kronika_2016

Amir Sajadi är en social entreprenör som några har hört talas om. Fler behöver göra det. Med rötter i Iran är han inte född med vår svenske Jante på axlarna. Han engagerade sig politiskt i tonåren med avsikten att förbättra samhället. Efter 12 – 13 år blev han klar över att i det etablerade politiska livet la man mer energi på att skaffa sig makt än att utöva makten till något som förbättrar samhället. Och de politiska motståndarna inte alltid per definition är onda.

Därför lämnade han partipolitiken och är nu en social entreprenör som brinner för att förändra samhället - och älskar att göra affärer. De senaste åren har han kombinerat dessa kunskaper och erfarenheter för att starta upp innovativa samhällsförändrande företag. Bland annat har han grundat Hjärna.Hjärta.Cash, Cityveterinären och Makerspark.

När man brinner för att förändra samhället så stöter man på patrull ibland. Det gäller även Amir. Som när han startade Cityveterinären i Malmö.

Orädd, snabb och med fullständig kundfokus karakteriserar Amir. Och så startades Cityveterinären 2011. Det utmanade hela etablissemanget. Men utmaningar triggar honom. Därför går verksamheten bra och växer.

Att hjälpa djurägare att snabbare och effektivare få hjälp med sina djur i all ära. Men det räcker inte för att hållbart förändra samhället.

Två års analyserande ledde till att avgörande faktorer för att så många som möjligt ska fungera som bra samhällsmedborgare är Utbildning. Att man kan läsa, räkna och skriva. Och det finns alltför många exempel på dåliga resultat i skolan. Det behövs bättre skolor.

Därför startar han nu i höst en skola, Järvaskolan för årskurs 7-9. Det ska bli en drömskola i ett socioekonomiskt och etniskt segregerat område!

Skolan drivs i stiftelseform och i samarbete med några av Sveriges bästa rektorer, lärare, företagare, musiker och forskare. Allt för att eleverna ska kunna få bra förebilder och nå dina drömmar.

Några parametrar som ska känneteckna skolan är:

  • modern pedagogik och teknologi
  • stark gemenskap och lärare som bryr sig på riktigt
  • den bästa skolmaten, tekniska utrustningen och studiemiljön
  • individuella coacher

Skolan är långsiktigt finansierat av – etablerade företag och investerare som donerat pengar till stiftelsen. Det behövs stabila finansiärer, för handläggare och myndigheter försöker inte alltid underlätta etablering av nya verksamheter – speciellt inte om de vill bli bäst.

Amir har många tankar och idéer som skulle underlätta för fler driftiga entreprenörer att testa och utveckla sina idéer. Det behövs.

Sociala entreprenörer som vill förbättra samhället – det är bra samhällsbyggnad.