Befuktning av konsertsalen

Det var en av de ovanliga tekniska utmaningarna med bygget av segraren i Årets Bygge – Malmö Live. För att konsertsalen alltid skulle hålla rätt luftfuktighet. Det är ett av kraven för att ha en akustik i världsklass. Det har varit och är kravet på konsertsalen i Malmö Live. 

malmo_live_2016_kronika_2016

Det är ett komplicerat projekt med flera fastigheter och funktioner: konserthus, kongresshall, hotell, lägenheter och kontor. Samt ett garage under hela byggnaden. I centrala Malmö tio meter ovanpå Citytunnelen, som man säger i Skåne. Ett komplext projekt som krävt gränslöst samarbete. Från dag ett.

I förra veckan var det tredje gången som tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst tillsammans anordnade Årets Bygge. På Cirkus. Programmet bestod av seminarium och Galakväll med utdelande av fyra olika priser. Där Årets Bygge naturligtvis var huvudnumret med Infrastrukturminister Anna Johansson som prisutdelare. Eftersom jag haft förmånen att ingå i juryn hade jag möjlighet att fördjupa mig i de tävlande projekten. Det var många bra projekt som var nominerade och inte alls självklart vilket som skulle vinna, men juryn enades om Malmö Live.

Det var många tekniska utmaningar kring akustiken genom att projektet ligger rakt över Citytunnelen. Konsertsalen är byggd som en betonglåda som vilar på polyuretankuddar (som är ett gummiliknande, vibrationsdämpande material).

Projektet hade dessutom höga miljöambitioner. Det är miljöcertifierat enligt LEED platinum, som är den högsta certifieringsnivån, och den har även fått högsta nivån i Malmö stads miljöprogram syd. Anläggningen har en geoenergianläggning med 75 borrhål som är 280 meter djupa. Energikraven är höga med en målsättning på 31 kilowattimmar per kvadratmeter köpt energi. Man köper ingen värme utan bara el eftersom borrhålen producerar all värme, kyla och varmvatten. Det finns även en solcellsanläggning som driver pumparna.

Arbetsmiljöarbetet har också fungerat mycket bra. På 1 600 000 timmar har det endast varit två mindre olyckor med frånvaro som berott på felaktigt handhavande. Det är en mycket låg olycksstatistik.

En av ”hemligheterna” bakom det lyckade resultatet var att det hela tiden varit en stor öppenhet för dialog, täta möten mellan beställare och kommande hyresgäster/brukare av huset. En väldigt bra samverkan.

Det var deadline för invigningen natten mellan den första och andra maj 2015. Skanska levererade till denna tidpunkt – och till överenskommen budget. När klockan slog 24:00 den andra maj öppnades dörrarna till hotellet. Man checkade in 312 rum på en timma och tio minuter. 1000 personer köade in till hotellet, och det firades med en stor invigningsfest.

Projektet skulle bli en samlingspunkt i Malmö för kulturen. Det har man verkligen lyckats med. Det är öppet, ljust och trevligt att komma till Malmö Live.

En reflektion jag gör är att ofta när projekt har stor komplexitet och höga krav på ordning och reda – då bemannar man med de bästa resurserna, och ”alla står på tå” för att lyckas. Det gäller även Malmö Live. Man har levererat i tid och till överenskommen budget!

Stor öppenhet för dialog – det är bra samhällsbyggnad.