Berlin, en historisk stad – och värd att besöka

Berlin är en världsstad – bara en dryg timmes flygresa från Stockholm. Den är värd att besökas. Det gör jag gärna.

berlin_kronika_900x450

Visste ni till exempel att Berlin har fler broar än Venedig, Amsterdam och Stockholm har tillsammans. Och inget maratonlopp är så snabbt som Berlins. Staden är platt. Lättcyklad också.

I helgen som gick, den 9 november, var det på dagen 25 år sedan Berlinmuren föll. Det firar tyskarna. Äntligen kunde östtyskarna resa som de ville, äntligen kunde de fly från DDR-kommunismens förtryck till friheten i Västtyskland!

Kvällen och natten den 9 november 1989 strömmade Östberlinarna genom gränsposterna till Västberlin - som en störtflod.

Murens fall tvingades fram av en ekonomi körd i botten och demonstrationer av tiotusentals missnöjda östtyskar. Mindre än ett år senare hade man haft sina första fria demokratiska val, infört D-marken som valuta och sedan, den 3 oktober 1990, upplöst sitt land och gått ihop i ett nytt enat Tyskland.

För mig som växt upp under det kalla kriget var detta stort – otroligt stort. Bara en dryg timme bort.

1961, när Berlinmuren byggdes, splittrades tusentals familjer och vänner på ett ögonblick. Inte bara det. Livet förändrades dramatiskt. För många. Muren bestod i långa sträckor av två murar. Med ingenmansland däremellan. Efter att murarna hade uppförts låg det längs med Bernauer Strasse en helt övergiven neogotisk kyrka. Mitt i detta ingenmansland. Kyrkan blev en symbol för den delade staden. 1985, bara fyra år innan muren föll, revs kyrkan av Östtyskarna.

Men efter murens fall byggdes det en ny kyrka strax bredvid den ursprungliga, Försoningens kyrka. Den nya kyrkans väggar i formpressad lera innehåller spillror av den ursprungliga i kyrkan.

Det finns mängder av andra minnesmärken från den här perioden. Som är värda ett besök. En linje med stenar som visar var Stasi-tunneln låg. Stasi-tunneln var en flyktväg som användes av modiga tunnelgrävare. En rad metallstolpar längs med Bernauer Strasse visar var muren stod. Där finns även en målning av ett av världens mest kända fotografier. Peter Leibings kända foto av en avhoppande soldat som hoppar över ett taggtrådsstängsel.

Eller varför inte köra en Trabant. Inte för säkerhetens skull, utan för nostalgin. Kanske.

Pergamonmuséet med delar av Ishtargate uppbyggd är också värt ett besök. Inte bara för oss, som besökt Babylon på riktigt. Utan för alla som är intresserade av samhällsbyggandets vagga. I Berlin.

Och fotboll kan de spela. Tyskarna. Bäst i världen.