Där uppe hänger två våningsplan med kontor – i taket

Det var ett av alla de intressanta fakta Hayar Gohary, projektledare för Aula Medica från Akademiska Hus, berättade om. Vi stod då och tittade upp i taket.

aula_medica_1260x630

Förra veckan hade jag förmånen att få en genomgång av denna fantastiska byggnad. Som blev utsedd till Årets Bygge. Det var intressant att lyssna till tankarna från början. En av de viktigare grundstenarna Hayar utgick från var att involvera även installatörerna redan från start. Sweco ansvarade för all El-projektering och Jan Liljestedt berättade hur frustrerad han var i början på projekteringsmötena. ”Det här är alldeles för ineffektivt”, tyckte han. Men under resans gång vände det och han insåg värdet av att vara med redan från början. Även om det inledningsvis upplevdes ineffektivt. Erforderliga utrymmen kunde ritas in redan från start. Bland annat. Det är så man skapar ett projekt som utses till Årets Bygge. Process, budget och tidplan. Det är tre bra parametrar att styra efter. 

Hayar Gohary, projektledare för Aula Medica från Akademiska Hus

Representanten från Fenestra Wieden s.r.o., det tjeckiska företaget som konstruerade, levererade och monterade den häftiga fasaden berättade engagerat om alla utmaningarna innebar. Mer än 20.000 ritningar. Till exempel. Han berättade också att deras marknad var i Tjeckien och i Skandinavien. Vi här i Skandinavien är de enda som är villiga att betala för design. I övriga Europa är det slim line som gäller.

Den här byggnaden är en av få som använder den häftiga isolering som används i rymdteknik med mera. Fem centimeter motsvarar trettio centimeter vanlig isolering. Det ska bli intressant att se om den tekniken får fäste i den vanliga byggnationen. Den spontana reaktionen är att det är ju så dyrt. Men det ger större uthyrningsbar yta. Månad efter månad. Ingen ska inbilla mig att vi behöver väggar med 30 – 40 centimeters tjocklek av konstruktionsskäl. Det beror på isoleringskravet.

Men då måste man tänka längre än bara kostnaden för att bygga. Man måste tänka på intäkter under byggnadens hela livslängd. Hållbart byggande kallas det.

Lätt som en plätt.

Vi fick också veta en del om innebörden av att Stefan Persson skänkte 350 miljoner kronor till denna aula. Samt finansiering av den konstnärliga utsmyckningen.

Filantroper är bra.

Det råder en sakral stämning i byggnaden. Stämningsfullt. Och kaffet kostar bara tio kronor på fiket. Det är värt ett besök.

Bra processer ger bra samhällsbyggnad.