Det är inte dyrare att ha det vackert

Så sa han, vår styrelseordförande, som ofta träffsäkert beskriver saker och ting.

vackert_1260x630_kronika


Det var i samband med en rundvandring på vårt nyinflyttade kontor här på Svensk Byggtjänst. Och vi informerade om att det var en kostnadseffektiv flytt. Kombinerat med att vi lät vår arkitekt, Monica Stone, på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor utnyttja hela sitt register. Till en helhet.

Efter tre månader på det nya kontoret gäller det fortfarande. Folk mår bra när det är vackert. Sedan räcker inte det. Arbetsklimatet är lika viktigt, eller till och med viktigare.

Jag vet inte om det finns någon forskning som styrker påståendet att arbetsinsatserna, både de kreativa och de rena rutinuppgifterna utförs bättre i vackra kontor.

Men det finns mycket forskning om att människor behandlas olika beroende på hur de ser ut.

Hör och häpna, det finns även forskning som definierar vad som är vackert. Trots uttrycket att smaken är som baken…

Forskare på Lunds Universitet påstår att vår uppfattning om vad som är vackert är densamma världen över.

– Symmetriska ansiktsdrag, stora ögon på kvinnor och ett markerat käkparti hos män är några av de attribut som anses attraktiva. Och att inte sticka ut för mycket från mängden.

Att vackra människor behandlas bättre, såväl i arbetsliv som i privatliv, är inget nytt. Till och med människor som känner oss behandlar oss bättre om vi är attraktiva, enligt forskarna.

En förklaring till denna särbehandling är att attraktiva personer ofta väcker positiva känslor. Vi tolkar de känslorna felaktigt och tror att de uppkommer därför att personen har någon bra egenskap.

Princeton University är ett av de universitet som fått fram flest nobelpristagare. Där har en grupp forskare till och med gått så långt att de skapat datoranimerade modeller över vackra ansikten, och även andra drag som signalerar olika egenskaper. Pålitlighet och opålitlighet. Till exempel.

Det finns även kartläggningar om politiker. De som bedöms som vackra, får fler röster tack vare sitt utseende.

Det finns inga filmhjältar som är oattraktiva. Men skurkarna är ofta desto fulare.

Men egentligen behöver man inte forska på vad som är vackert. Det räcker att läsa vad Världens mest kände svensk: Carl von Linné skrev på 1700-talet:

När man sätter sig här på sommaren och lyssnar på göken och alla andra fåglars sång, insekternas gnissel och surr, när man betraktar blommornas lysande och glada färger, då bliver man helt förstummad inför Skaparens otroliga rikedom...

Det gäller även vackra kontor. Man blir helt förstummad.

Vackra kontor, hus och städer – det är bra samhällsbyggnad.

Svensk Byggtjänsts nya kontor på Odengatan 65

Svensk Byggtjänsts nya kontor på Odengatan 65