Det ser nu riktigt bra ut

Mångfald, dialog och fokus på helhet. Det är tre egenskaper som förekom flitigt på seminarier med anslutning till samhällsbyggandet i Almedalen.

det___ser_nu_riktigt_bra_ut_1260x630_kronika_2015

Foto: Jonathan Nyqwist

 
Och samhällsbyggnadsseminarier var det gott om. Vid flera av dessa beskrev många stolt hur man använt Minecraft i sina medborgardialoger. Men av någon anledning nämndes aldrig vem som är initiativtagare till samarbetet med Mojang som utvecklade Minecraft.

Jag kan ödmjukt meddela svaret: Svensk Byggtjänst. Och det bjuder vi på. Vårt övergripande mål är en mindre snårig byggprocess.

Stoppa machokulturen var rubriken på ett av seminarierna. Initiativtagare var Byggcheferna och Byggnads. Ett riktigt bra initiativ. När Fredrik Friblick skrev en krönika om machokulturen för ett antal år sedan fick han ”på moppe”. Så där får du inte skriva, det svärtar ned vår bransch…. På direkt fråga fick jag även löftet att detta ska följas upp. Det får inte stanna vid en kampanj i Almedalen 2015. Därför ser det nu riktigt bra ut.

Begränsning av svartarbete i byggbranschen med målet en nollvision var också ett seminarium. Där deltog förutom branschen även skatteverket. Nu börjar man hitta och använda kraftfulla verktyg/åtgärder för att komma åt de kriminella element som förstör ryktet för denna fina bransch. Det börjar nu se riktigt bra ut.

Dialog slår tekniska lösningar. Men båda behövs. Det framkom vid flera seminarier. Inte minst när det gäller ombyggnationer av befintliga bostäder. Många bra exempel presenterades. Den gemensamma nämnaren för de lyckade projekten var att det hade varit en fungerande dialog med de boende. Inte att man hade använt någon speciell teknisk applikation. Men båda behövs. Det börjar nu se riktigt bra ut.

Helheten börjar bli en realitet. Att bygga lokaler, bostäder och städer. Det är inte en aktörs verk. Och det har det aldrig varit, även om flera uttryckt sig så. Som gammal entreprenör har jag många gånger av kollegor fått höra hur jag byggde den där bron. Det är samverkan mellan många kunniga aktörer. Det framkom också vid flera seminarier. Det börjar nu se riktigt bra ut.

På tisdag kväll i Almedalen samlades mycket folk runt de storbildsskärmar som fanns runt om i Visby. Det var final i fotboll för U21 landslag. Mellan favoriten Portugal och utmanaren Sverige. Själv stod jag utanför en sportbar och tittade. Det var fullt där inne men det var inga problem att titta utifrån. Jag var inte ensam. Det var knökat. Där fanns representanter från alla partier, branscher och påtryckargrupper. När det gällde matchen hade vi alla samma mål. Att vinna EM-guld.

Mångfald, dialog och fokus på helheten. Det präglade även detta unga landslag. Laget var större än jaget. Hudfärg, efternamn eller religion var underordnat det viktigaste. Att vinna matchen. Gemensamt. När Patrik Carlgren räddade sista straffen – då kan jag lova att decibelantalet kraftigt översteg det tillåtna i offentliga lokaler. Men vad gör väl det. EM-guld, EM-guld….

Det börjar nu se riktigt bra ut.

Mångfald, dialog och fokus på helhet – det är bra samhällsbyggnad.