Eldsjälar, de behövs – även i arbetslivet

Just hemkommen från World Skills i Sao Paulo summerar jag intrycken. De är många.

tullstedt_alexan_1260x630_kronika_2015

Lasse Tullstedt tillsammans med Wahik Alexan

Ett av intrycken är hur viktigt det är med eldsjälar. Alla tävlande hade med sig en expert/coach. Jag träffade några av dem och alla hade det gemensamt att de brann för sitt yrke och sin adept. Eldsjälar – helt enkelt.

"En eldsjäl är någon som brinner för något. Eldsjälen arbetar ofta ideellt för en förening, vilket är ett arbete som de anser så viktigt att de lägger ned såväl sin fritid som sin själ i det. Eldsjälarna arbetar oftast bakom kulisserna och de får alltför sällan det erkännande som de är värda."

De experter jag träffade i Sao Paulo är alla eldsjälar. I sina yrken. Utan deras engagemang skulle aldrig ungdomarna prestera så bra som de gjorde i World Skills. De eldsjälar jag kom i mest kontakt med var Wahik Alexan, betonggjutning, Carl-Erik Spång, träarbete, Bodo Bergström, murning och Andreas Markstedt, plattsättning. Alla är de föredömen. Och eldsjälar.

När jag efter World Skills undersökte och lyssnade runt fick jag klart för mig att kännedomen och kunskapen om Yrkes-SM, -EM och -VM varierar runt om i skolorna här i Sverige. Kunskapen och kännedomen om dessa event bland de tävlande var naturligtvis hög.

Fattas bara annat.

Men det finns många skolor där de inte alls känner till dessa tävlingar. Och vilka möjligheter de ger. Det finns säkert flera förklaringar till detta. Personligen tror jag att de lärare/experter/coacher som deltog är en del av förklaringen. De är alla eldsjälar. Och det smittar av sig. Det är en avgörande orsak till att just deras elever fick möjligheten att presentera Sverige i detta Yrkes-VM.

Att få representera Sverige i sitt yrke är kanske det finaste man kan få göra. I Sverige. Lika fint som att representera Sverige i landslaget i fotboll, friidrott eller ishockey. Därför tycker jag att alla yrkesutbildningar ska ha moment som ger möjlighet att mäta sig med andra och utveckla sina färdigheter. Det ska vara en naturlig del i utbildningen. Med eller utan eldsjälar.

Men utan eldsjälar blir det dåligt med utvecklingen.

Eldsjälar – de utvecklar samhällsbyggandet.