En svensk byggnad är role model i Dubai

Jag hade förmånen att besöka Dubai i början av året och fick då tillfälle att se flera av de berömda byggnadsverken. Det är, som guiden sa, att de skapar sin egen historia genom att ta efter de bästa förebilderna i världen.

dubai_1260x630_kronika

 
Och extrapolera dem. Lite fantasilöst kanske. Men det har skapat en industri. Turism. Jag trodde oljan var den huvudsakliga inkomstkällan. Men den står bara för två procent av BNP.

Turning Torso i Sverige är en av förebilderna. Som extrapolerats. Mycket större. Så klart. Den utgör ett väsentligt inslag i Dubai:s skyline. Kunde jag som stolt svensk konstatera.

Hotel Atlantis i Bahamas, ett av världen häftigaste hotell har också kopierats. Men byggts större.

Burj Al ArabDet mest spektakulära hotellet är Burj Al Arab med sin uppkäftiga helikopterplatta. Där bor alla celebriteter. Inte på helikopterplattan. Den används för andra spektakulära ändamål: Tennismatcher, lansering av nya bilmodeller med mera. För den som vill betala

Chrysler Building i New York är en imponerande byggnad. I Dubai finns det nu två identiska byggnader som Chrysler Building. Men större.

Burj KhalifaBurj Khalifa, världens högsta byggnad. 828 meter. Den besökte jag också. Även om jag inte kunde komma till toppen. De sista 100 meterna är en spira, så var det tillräckligt högt för att imponeras. Från vanligtvis välunderrättat håll, en taxichaufför, begärde kranföraren löneförhöjning inför montaget av spiran. Han fick det.

Det är inte bara stadsutvecklare, arkitekter och byggare som får mäta sina krafter med de bästa i Dubai. Installatörerna har här fått genomföra de häftigaste installationer jag sett. Ta bara LED-belysningen på Burj Khalifa. Den kunde anta vilka former och färger som helst. Blixtsnabbt.

De som besökt Hotel Bellagio i Las Vegas har säkert imponerats av det kombinerade musik-, ljus, och vattenspel som finns där utanför. I dammen nedanför Burj Khalifa finns det ett ännu häftigare sådant spel.

Dubai MallI Sverige pågår nu en debatt om hur galleriorna som växer upp lite varstans, utarmar den ursprungliga handeln. Den debatten verkar inte nått Dubai. De har flera Gallerior. En av dem har till och med en inbyggd skidbacke. Den hann jag inte besöka. Däremot en annan. Dubai Mall. Där finns 1200 butiker, ett akvarium som säkert var 50 – 60 meter långt och 8 – 10 meter i bredd och höjd. Självklart finns där en hockeyrink med läktare. Världens största dinosaurie hittades i Wisconsin för ett antal år sedan. Den är cirka 150 miljoner år gammal. Och finns nu till beskådande i denna Galleria.

Cirka tvåhundra tusen besökare har denna Galleria. Varje dag.

Allt går i en rasande fart. Därför skulle det vara mycket intressant att närmare ta del av hur deras byggprocess ser ut. Det lär inte ta tio år att få ett bygglov i alla fall.

Hur pass viktig hållbarheten är hann jag inte studera. På de informationstavlor som fanns att läsa skriver man mycket om hur viktigt man ser på miljöfrågorna. Det är bra.

Dubai måste vara en samhällsbyggares dröm.

Hotel Atlantis

Hotel Atlantis