Hej du!

Så började han samtalet, Jörgen Egnell. Vi sågs på Renoveringsdagen, påminde han mig.

roger_egnell_1260x630

Jag går runt på Nordbygg för att se vad som är nytt. Och mycket är det. Bland annat Miljontrumman.

Tre innovativa goa gubbar från Göteborg har tagit fram enkel lösning att använda vid renovering av badrum i lägenheter. De kallar produkter Miljontrumman.

Metoden går ut på att borra ett hål på cirka 25 centimeter i diameter där den kommande brunnen ska sitta i badrummet. Och det gör man i alla lägenhetsplan. Rakt över varandra. I de hålen monterar man sedan ihop så många rör, eller trummor som de kallas, som behövs. Vid varje golv finns det en öppning i trumman, där man kan skyffla in allt som ska bytas ut och slängas. I hela husets höjd. I markplanet landar sedan allt skräp i en container med dammuppsamlare från det gamla badrummet.

Med hjälp av tyngdkraften – enkelt och genialt.

Jag träffade dagen efter Arne Elmroth. En nestor inom svensk byggande och byggnadsfysik. Och han brinner för renoveringsfrågor. Därför berättade jag om denna enkla och geniala metod. Han blev glad eftersom han på Renoveringsdagen hade hållit en presentation om hur en badrumsrenovering kan gå till – IRL. Då fick man slänga allt material i hinkar och gå med dessa genom lägenheten och ut i trapphuset och bära ned till containern. Med allt det obehag det innebär av damm överallt. Varje glas var dammigt, trots att de stod i skåp bakom stängda dörrar, berättade han. Och många timmar tog det att bara frakta materialet.

Man har genomfört ett pilotprojekt och ska nu ut på marknaden. Jag hoppas att de finner aktörer och samarbetspartners som är lika geniala i att komma ut på marknaden som produkten är genial.

Rapport finns att köpa för den intresserade. Där har det visat sig att Miljontrumman är en metod som väsentligt förbättrar arbetsmiljön – mindre damm och tungt fysiskt arbete, ergonomin och säkerheten.

Det är bra samhällsbyggnad.