Hyra per kubikmeter i stället för per kvadratmeter?

Ja, det blir en realitet. I Göteborg. Chalmers Studenthem administrerar uthyrningen. 

lhsb_living_lab_02_2016_kronika_2016

När jag studerade på Chalmers under 1970-talet bodde jag ett antal år på Chalmers Studenthem. De lägenheterna kännetecknades av långa korridorer med lägenheter på båda sidor, kompakthet, låg hyra och närhet till Chalmers. Därför fanns det aldrig några vakanser. Kompaktheten bestod i att en lägenhet, cirka 20 kvadratmeter stor, bestod av en säng, skrivbord, kokskåp toalett med dusch. Disken sköttes i handfatet eller duschen. Det fungerade också. Dessutom fanns några tvåor som bestod av två sådana rum samt ett kök i stället för korridordelen. Jag bodde i båda typerna – och det fungerade mycket bra.

Men det har hänt en del med Chalmers Studentbostäder på 40 år. Under våren 2016 kommer HSB Living Lab att stå färdigt på Campus Johanneberg. I huset finns studentbostäder med inflyttning våren/sommaren 2016. Och där beskriver man storleken av lägenheterna i antal kubikmeter.

Varje lägenhet är på nästan 47 kubik, vilket är ett nytt sätt att beskriva funktion på. Detta betyder att lägenheter har måttet 3,6 x 3,6 x 3,6 m. I boendekluster om 6 lägenheter finns även gemensamhetsytan med kök, dusch och balkong. Dessutom har alla boende tillgång till samverkansplanet i bottenvåningen.

Huset byggs i moduler och kommer att finnas på plats under tio år. Därefter ska huset monteras ned och flyttas.

Hyran för studentlägenheterna kommer att ligga på cirka 4 650 kronor i månaden. I hyran ingår bredband, varmvatten, uppvärmning och el.

Forskningen flyttar hem

HSB Living Lab är ett världsunikt levande lab. Det är ett bostadshus för studenter, gästforskare och doktorander mitt på campus Johanneberg. Samtidigt som det är ett hem för många människor under en lång tid så är hela huset förberett för forskning om framtidens hållbara boende. Det finns andra Living Lab runt om i världen, men inget där så många människor kommer att ha sina permanenta hem under så lång tid. I HSB Living Lab är det forskningen som flyttar hem till de boende. Och inte de boende som flyttar in i labbet.

Detta är ett samarbete mellan 13 partners/sponsorer, som alla har det gemensamt att man vill vara med och utforma framtidens boende. Chalmers Studentbostäder tar emot intresseanmälningar till lägenheterna. Men kontrakten kommer inte att fördelas så som vi är vana vid utan det kommer ske genom uttagningar - auditions.

Audition – det brukar förknippas med olika talangtävlingar eller antagningar till konstnärliga utbildningar. Men nu kommer det även användas för de som ansöker om att få bo i någon av dessa lägenheter.

Förklaringen till att man använder sig av audition är att man måste kunna tänka sig att bo bland mätutrustning, tvätta tillsammans med kompisar i foajén och ha världens forskningselit springandes i huset? Det kommer bli ett speciellt boende. Men vill man bo i en unik och dynamisk miljö, där man samtidigt som man får ett modernt boende också kommer att knyta kontakter med andra studenter, forskare och näringsliv – ja då är detta något speciellt. Beteenden och upplevelser av forskning och tester kommer att ge ovärderlig input till att utveckla framtidens boende.

Nu i mars pågår ansökningar och förberedelser. Och den 31 mars avslutas det med audition. 1 juni är det inflyttning.

Låt oss hoppas att vi kan del av erfarenheterna så snart som möjligt. När vi nu ska bygga 700 000 lägenheter vore det bra om vi tar till oss de senaste forskningsrönen.

Utveckling av framtidens boende – det är bra samhällsbyggnad.