Internationell utmärkelse till svensk anläggare i tyskt bolag

Ground Engineering Awards 2015 är en prestigefull tillställning. I år ägde den rum i London 10 juni.

internationell___utmarkelse_1260x630_kronika_2015

Hela världens anläggare samlas för att utse segrare i 14 olika klasser, vara 10 är internationella. Fyra av klasserna är enbart för projekt i UK. Totalt var det cirka 500 personer på plats.

En av klasserna heter International Project of the Year Award och där var sju företag med varsitt projekt nominerade. Enligt nedan:

  • Atkins – Kinaxixi MDC, Luanda, Angola
  • Donaldson Associates – Ngau Tam Mei to Tai Kong Po Tunnels for the Express Rail Link, Hong Kong
  • FCC – Panama City metro line 1
  • FK Lowry Piling – Covanta waste to energy plant, Dublic
  • Istanbul Metropolitan Municipality – Construction with history
  • Ramboll – Moscow metro
  • Züblin Spezialtiefbau GmbH, Division Ground Engineering - Söderströmstunneln, Citybanan, Stockholm Sweden

En imponerande samling av företag – och projekt.

Det tyska företaget Züblin med projektet Söderströmstunneln vann den aktuella klassen.

I motiveringen fanns följande rader: It would be what you would look at as a kid and say you wanted to be a Ground Engineer.

Sånt gillar jag.

Thomas Lindberg & Erik Hellqvist

På plats fanns den svenske Projektchefen Thomas Lindberg tillsammans med den tekniske chefen Johannes Glückert. Dessutom deltog Frank Haehnig från Tyskland. Han är ansvarig för grundläggning & sänktunnlar world wide i Züblin. Hela den uppställningen finns nu också med i Marieholmstunneln i Göteborg.

Thomas är en internationellt mycket erfaren anläggare. Han började sin internationella karriär i Baghdad i början på 80-talet. Där vi lärde känna varandra i ett projekt där företaget ABV, numera NCC, hade fått i uppdrag att bygga ett stort antal offentliga byggnader runt om i Baghdad. Med mycket armering och betong. Väldigt mycket. De mer insatta visste redan då att det var skyddsrum som byggdes.

Sedan fortsatte Thomas karriär i Ecuador och Colombia där vi fortsatt samarbetade i olika former. Men han nöjde sig inte med dessa projekt och länder utan det var engagemang i flertalet länder runt om i världen. Alltid anläggningsrelaterade projekt. Hela tiden med målet att utvecklas och lära sig mer. Och det har han gjort. Det slutar han aldrig med. Är jag övertygad om.

En notering från den här samlingen att det är de svenska konsultbolagen som mer och mer börjar synas på den internationella arenan. Inte entreprenörerna. Skanska är den ende svenske entreprenören. Genom sina lokala företag. Det är en intressant utveckling. Tidigare var det de svenska entreprenörerna som tog med sig de svenska konsulterna ut till de internationella projekten. Nu är det konsulterna som agerar på egen hand.

Personligen är jag övertygad om att det är internationell konkurrens individer och företag utvecklas bäst. All export – inte minst byggrelaterad, ger mer pengar till vårt välstånd.

Byggrelaterad export – det är bra samhällsbyggnad