Kunskapstörst – efter pappersböcker

På Svensk Byggtjänst är vi mitt uppe i de sista förberedelserna inför flytt till ett nytt kontor vid månadsskiftet. Ett aktivitetsbaserat flexikontor. Vid Odenplan.

kunskapstorst_1260x630_kronika

  
Det har varit och är en intressant resa. Allt från att minimera pappersanvändandet och ha så många dokument som möjligt i digital form. Och att ingen längre har en egen arbetsplats. Inte ens Vd.

Detta är en resa som pågått sedan våren 2013. Enligt skolboken. Det finns externa involverade arkitekter som till och med påstår att vi utvecklar skolboken.

I mars började vi att organiserat slänga papper, böcker, tidskrifter och annat som inte längre behövs. Det följdes av ytterligare slängdagar. När man flyttar privat inser man hur många onödiga saker man samlar på sig. Man slänger inte saker som kan vara bra att ha. Det gäller även när man flyttar ett kontor.

Personligen har jag under årens lopp beställt ytterligare låsbara skåp för att få plats med alla pappersdokument. De skåpen är nu tomma. Som ett lite försvar så var det inte lika naturligt och enkelt att scanna och digitalisera för tiotalet år sedan.

Vi går alltså mot det papperslösa samhället – Jo, tjena.

Trots alla slängdagar återstod många böcker. Fullt användbara. Vi bjöd därför i förra veckan in studenter från Stockholmsområdet för att skänka bort alla dessa böcker. Som vi själva inte längre behöver.

Studenter – de måsta vara mer digitala än oss medelålders vita män. Kan de vara intresserade av gamla hederliga böcker?

Det blev fullt hus, 160 studenter kom. Och det blev tomt på böcker.

Vi behövde inte bekosta destruering av böckerna och studenterna fick ytterligare kunskap. Paketerat i gammal gott pappersformat. Win – win.

Vi kommer fortsätta nätverkandet med studenterna – och övriga branschen i den nya lokalerna. Ungefär som ett kunskapsnav. Och böcker, det kommer nya hela tiden.

Att törsta efter kunskap, oavsett i vilken mediekanal – det är bra samhällsbyggnad.

Tack Instagram