Kvalitet, intresse och status – det kännetecknar yrkes-VM

I år är finalerna i World Skills i Sao Paulo 11 – 16 augusti.

yrkesvm-sp

World Skills är ett av världens största event. Cirka 200 000 besökare kom senast för att se på tävlingarna. Det är bara några andra event som är större i hela världen. Typ sommar OS och fotbolls-VM.

De tävlande är ungdomar, max 22 år gamla, från hela världen som samlas för att tävla i olika yrken. Totalt är det 45 yrken man tävlar i. Sverige deltar i 27 av dessa. De olika yrkena återfinns inom bygg, industri, it, motor/logistik, teknik och servicebranscher.

Målet är att höja kvaliteten på Sveriges yrkesinriktade utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja gymnasieutbildning samt höja statusen för modern yrkesutbildning.

Det är viktigt – och bra.

Världen förändras och därför måste även bilden av yrkesutbildningar och den framtida arbetsmarknaden utvecklas.
Teknik- och industriyrken är t ex inte längre repetitiva enligt en traditionell bild. En CNC-operatör hanterar utrustning för flera miljoner, kan ligga direkt uppkopplad mot en beställare någonstans i världen och både programmerar och är delaktig i utvecklingen. En hantverkare inom bygg kan utgå från en BIM-modell i sitt jobb.

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag aktivt och ekonomiskt i denna angelägna och viktiga satsning.

Alltsedan Yrkes-SM avgjordes i Västerbotten 2014 och segrarna korades, har de svenska deltagarna tränat och förberett sig inför VM enligt konstens alla regler. Som inför alla andra finaltävlingar. En sista finslipande samling ägde rum på Bosön 25-28 juni. Bosön känns som en bra plats för Yrkeslandslagsträff då landslag av olika slag nästan sitter i väggarna. Mental coachning, yrkesspecifik träning med tävlande och domare tillsammans samt team-building fanns på programmet. 

En effekt som kom efter tävlingarna i Västerbotten var att attityden hos lärarkåren blev mer positiv och yrkeslärarnas roll har synliggjorts på ett bra sätt. Antalet sökande till yrkesprogrammen steg efter tävlingen och ligger nu på ca 38 procent i länet, jämfört med de 26 procent som är ett snitt i landet.

De svenska deltagare som ligger oss inom byggbranschen närmast är:

Daniel Carlberg, Ytterby - Murare

Johan Ledin, Sidensjö - Elektriker

Rasmus Westlund, Vikbolandet och Rickard Hedfors, Strängnäs. De är trädgårdsanläggarlaget.

Jenny Albertsson, Töreboda – Målare

Patrik Eriksson, Vansbro – VVS-montör

Oskar Johansson, Borås – Plattsättare

Följ gärna hela yrkeslandslaget via sociala medier. #ylaget, @WorldSkillsSWE, www.worldskills.se

19 augusti är det mottagning på Arlanda Sky City Radisson Blu för alla tävlande. Då kommer alla hem med erfarenheter, minnen och kanske några medaljer.

Ungdomar som vill förkovra sig i sina yrken - det är bra samhällsbyggnad.