Gärna medalj – men först ett rejält jobb

Jag har haft förmånen att delta på World Skills, eller Yrkes-VM som vi översätter det. Mycket intressant.

world_skills_2015_1260x630_kronika_2015

 
Sverige tog tre medaljer i de 50 grenarna. Det är väl vad man kan begära från ett land i vår storlek. Dock ingen medalj i de byggrelaterade grenarna. Frida Gustafsson, fordonslackerare tog silver liksom Sara Andersson, dekoratör. Emmastina Dannered, hudterapeut tog brons.

Jag var inte ensam i Sao Paulo, där det ägde rum, utan vi var många personer från hela landet. Och vi hade tillsammans intressen i de flesta yrken. Och vi uppträdde gemensamt med våra svenska flaggor och andra kännetecken. Välsignat av regeringen som var representerat av statssekreterare Roger Mörtvik på utbildningsdepartementet. Det är inte ofta en cnc-operatör har gemensamma intressen med en frisör eller murare. Men i Yrkes-VM är det så. Alla tävlanden har ett antal påhejare på plats. Och det utbyts erfarenheter. Hur går det för era tävlanden? Är en vanlig fråga. Och rykten går. Hen verkar ligga bra till. Just verkar är viktigt. Ingen får veta hur poängsättning utfaller förrän allt är färdigt. Bara domarna. Det kan man ha synpunkter på. Men så är det.

Det är benchmarking på riktigt. Man tävlar och bedöms efter ett antal kriterier. Och det är tuffa kriterier. Tidhållning och kvalitet är två viktiga kriterier. I de byggrelaterade yrkena, där jag känner mig mest hemma, är det mycket mätpunkter. Är murfogen jämntjock? Står väggen i lod? Typ. Alla har fått möjlighet att träna på sina uppgifter innan tävlingarna. Under de fyra dagarna är det fastställt innan vad som ska vara klart respektive dag. Det innebär att man får vara taktisk om det visar sig att man kan komma i tidsnöd och prioritera vad man ska välja bort. Det som ger minst poängavdrag väljs bort. Så klart. Det kan man ha synpunkter på. Men så är det.

Det är utbyte av idéer och erfarenheter. Detta är ett fantastiskt bra tillfälle att ta del av vilka verktyg, redskap och metoder som används i andra länder. Och vad som fungerar bäst. Ett bra exempel på detta är när en av de svenska specialisterna i betonggjutning Wahik Alexan med tindrande ögon berättade hur han sett, för honom, helt nya verktyg som några andra länder använder. Det skulle han ta med sig hem till Westerlundska gymnasiet i Enköping. Han arbetar där som yrkeslärare på Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning husbyggnad. Ett av Wahiks bidrag till ökad säkerhet var att han drev igenom att alla betongarbetare skulle ha hjälm och skyddsglasögon. Det kan man ha synpunkter på. Men så är det.

Eller när man kunde se hur de tävlande från olika länder i Plastering and dry wall systems använde skruvdragare och stiftpistol till samma moment. Båda sätten är godkända. En skillnad i den grenen är att snickaren i det här fallet även skulle bredspackla väggen. Och avsluta med att göra stuckatur. I Sverige är det målaren som gör de momenten. I SM och EM tävlar de två och två i den grenen, men i VM var man ensam tävlande. Det kan man ha synpunkter på. Men så är det.

Allt är inte som i Sverige. Till exempel har en del länder större tradition i yrkena Joinery och Carpentry. Därför deltog inte Sverige i dessa grenar, medan både Danmark och Finland deltog där. Det kan man ha synpunkter på. Men så är det.

Rejäla jobb och utveckling av sin yrkesskicklighet – det är bra samhällsbyggnad.