Människor behövs inte – eller?

Lite slarvigt skulle man kunna översätta Humans Need Not Apply, med den rubriken. Men så är det inte. Människor behövs, men kanske inte till det man tidigare gjort.

humans_1260x630_kronika

 
Det finns en femton minuter lång film på Youtube med det namnet – se filmen här.

Det är en mycket intressant exposé över den tekniska utvecklingen från jägarsamhället till i dag – och kanske den framtida utvecklingen.

Inom industrin har bottar, robot kallas nu bot, sedan lång tid ersatt stor del av den mänskliga arbetskraften. Och det kommer fortsätta. Parallellt med den förändringen tillkommer andra arbeten.

Vi får veta att antalet yrken och sysselsättningar har ökat dramatiskt – i takt med den ökade automationen.

Förarlösa bilar kunde man se i James Bond filmer redan för tjugo år sedan. I den här filmen får vi veta att varje år dör 40 000 människor i trafiken i USA på grund av den mänskliga faktorn. Man glömmer blinka, bromsa - eller kör för fort. Till exempel. De förarlösa bilarna som finns i dag gör inte några sådana misstag.

Filmen är också mycket tydlig med att bottarna:s intåg inte är begränsat till att ersätta rent mekaniska repetitiva arbetsmoment.

Baxter heter en intelligent bot. Baxter lär sig själv vad som ska utföras genom att observera hur andra gör. Och gör samma sak. Det framgår i filmen.

IBM har en dator som heter Watson. Mest känd för att vinna alla Jeopardy-tävlingar. Men det är bara en trevlig sidoverksamhet för Watson. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att vara världens bästa doktor. Den lyssnar på patienter, studerar och analyserar hur olika mediciner påverkar patienterna. Och andra mediciner. Och studierna är inte begränsat till de egna erfarenheterna. Utan alla tillgängliga erfarenheter. Det sker i en rasande fart, dygnet runt. Watson blir aldrig trött, vabbar eller behöver ta en fika.

Detta innebär en helt ny spelplan och förutsättningar för alla läkare och forskare inom medicin.

Det finns bottar som studerar tusentals sidor textmassa och analyserar dem. De processar så stor text- och siffermassa att de kan se mönster som människan inte klarar av att se. Inte nog med det. De presenterar slutsatser – och publicerar dem. Det är faktiskt så att många av de texter vi läser idag är producerade på detta sätt. Dock inte denna krönika.

Detta innebär en helt ny spelplan och förutsättningar för alla advokater. Bland annat.

Utvecklingen av dessa intelligenta bottar påminner om pris och prestanda på andra datorer. De blir billigare och mer kraftfulla – varje månad. Därför är det här inte en fråga om det här kommer att ske?  Det pågår redan i dag – och har gjort så en tid.

Vad innebär det då?

Den här utvecklingen kan tyckas skrämmande. Men ju förr man inser att det är oundvikligt och en realitet – desto bättre förberedd blir man för att möta utmaningarna. Eller till och med kunna dra nytta av dem.

Saker och ting inte kommer vara som det alltid har varit. Det gäller även samhällsbyggandet.