Om 750 år är vi självförsörjande på trä

Vår isländske guide berättade om planerna man har på att få till en egen träproduktion i landet. Stolt och med glimten i ögat. Det är långsiktigt.

För att snabba på den officiella tillväxten av skog, har man skapat en egen definition på vad skog är. Allt som är högre än 30 centimeter. Genom den definitionen kommer man upp i två procents skogstäckning. Och det fortsätter växa.

Jag hade förmånen att besöka Island under några dagar i slutet av maj. Ett fascinerande land. Med intressanta utmaningar. Typ att nästa stora vulkanutbrott kan ske om fem sekunder eller femtusen år. Men man vet att det kommer. Med sådana förutsättningar får man en speciell relation till naturens krafter. Och förhållningssätt till livet.

Tingvalla. Värmlänningar lever i tron att det bara är en idrottsplats i Karlstad. Framförallt är det namnet på platsen där man startade Alltinget. 60.000 människor, alla invånarna i landet med sina 37 ledare samlade där regelbundet och bestämde hur landet skulle styras. Bland annat. Platsen används fortfarande till stora event. Ofta vid nationaldagen 17 juni. Men man styr landet på att annat sätt i dag. Det kände jag till från skolan. Däremot kände jag inte till att platsen ligger i ett så kallat Ingenmansland mellan den Nordamerikanska och Euroasiatiska kontinentalplattan. Detta Ingenmansland sjunker några millimeter varje år. På 8000 år har det sjunkit 20-talet meter. Och det fortsätter.

Detta fenomen tillsammans med geysrar, varma bad, vattenfall och stora vidder gör Island spännande och attraktivt.

Konsert- och operahuset Harpa

Innan resan fick jag av några förståsigpåare, det råkade vara 08:or, höra att arkitekturen var ful på Island. Fel, fel, fel. Reykjavík har många vackra byggnader – och intressanta designelement. Konsert- och operahuset Harpa, till exempel. Harpa är ritat av Henning Larsen Arkitekter i Danmark och isländska Batteríið i samarbete med konstnären Olafur Eliasson. Det är 43 meter högt och har en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser. Harpa tilldelades 2013 Mies van der Rohe-priset.

Den finansiella krisen i Island skördade säkert ett antal offer. Men det kvar finns ett antal vackra byggnader.

Cykelställ kan också designas. Som cyklar av kedjor. Till exempel.

Cykelställ I Reykjavik

Humorn fanns också i många texter. Både på hotell och i staden. Som den här rökrutan. Till exempel.

Rökruta

Att leva i harmoni med geysrar – det är bra samhällsbyggnad.