Skriva ett hus – till halva kostnaden

Skriva en roman eller novell kan många. Åtminstone vet de vad en roman eller novell är. De allra flesta vet också vad ett hus är. Men att det skulle gå att skriva ett hus. Det är det inte så många som känner till.

3d_1260x630

I början av året meddelade forskare i Kalifornien att de utvecklat en metod för att bygga ett hus på 24 timmar med hjälp av 3d-skrivare.

På andra sidan jorden har ett kinesiskt företag utvecklat en metod som på ett billigt sätt kan massproducera hus med hjälp av en enorm 3d-skrivare och återvunnet material.

Det Shanghai-baserade kinesiska företaget WinSun Decoration Design Engineering har gått ett steg längre och byggt tio hus på 24 timmar - med hjälp av återvunnet material. Det skriver Gizmodo och 3ders.

Även här i Europa pågår försök med att bygga hus med 3d-skrivare. i Amsterdam. Holländarna använder en metod där huset byggs på plats och plastbitar fogas i varandra som lego.

Det pågår alltså skrivande av hus på flera platser över hela världen. Dock inte i Sverige – ännu. Det har skrivits om 3d-skrivare under flera år, och många är vi som sett sådana in action. Men detta är ett större grepp än många av oss i samhällsbyggandsbranschen räknat med. Så snabbt.

Den kinesiska metoden använder sig inte av plast, och huset byggs inte på plats utan de olika delarna skrivs ut var för sig i en fabrik och sedan sätts de samman till ett hus. Delarna består av en sorts cement, återvunnet konstruktionsmaterial och restmaterial från industrin. Delarna byggs, precis som i traditionell 3d-printing, lager för lager tills de är klara.

Metoden ger möjlighet att ta hänsyn till isolering, kablage, fönster och avlopp och att lägga till dessa när skelettet är klart. Ett enskilt hus kostar drygt 31 000 kronor att bygga och i processen krävs ytterst lite mänskligt arbete. Husen har en yta på drygt 200 kvadratmeter.

Och så säger många att det inte sker någon produktivitetsförbättring i den här branschen.

Det kinesiska företaget har arbetat i flera år med att utveckla metoden och har 77 kinesiska patent på olika byggnadsmaterial och metoder.

3d-skrivaren som användes är över 150 meter lång, 10 meter bred och 6 meter hög. Företagets vd Ma Yihe berättar att de köpte delarna till 3d-skrivaren utomlands och satte sedan samman dem i en fabrik i Suzhou. Han hoppas att metoden ska erbjuda ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att bygga hus.

WinSun förutspår att metoden kan spara byggföretagen uppemot 50 procent av kostnaderna och Ma Yihe har högtflygande planer på att bygga 100 fabriker över hela Kina.

Det lär dyka upp några problem på vägen, men något håller på att hända.

Det är bra samhällsbyggnad.