Svensk Byggtjänst anordnar vernissage med Lars Lerin

2004 hade Svensk Byggtjänst fortfarande en utställning på Regeringsgatan. Och vi hade då där en vernissage med akvareller av Lars Lerin. Det väckte stor uppmärksamhet.

lerin_kronika_2016

I dag hade det väckt ännu större uppmärksamhet.

Det är ett udda minne från en mycket positiv tid på Svensk Byggtjänst. Bakgrunden till denna vernissage är att jag sprang på Lars, min gamle skolkamrat från Munkfors, på Bokmässan i Göteborg. Han berättade då att han var på väg till Byggförlaget, en av våra dåvarande förlagskonkurrenter, för att fråga om de vara intresserade av att ge ut en bok där han ville publicera/presentera akvarellillustrationer av uthus. Företrädesvis i Värmland. Uthus var namnet på boken. Det ska du inte alls göra, utan det tar vi på Byggtjänst hand om. Han blev glatt överraskad av att jag kunde förlägga en bok åt honom. Jag var minst lika glad. Det blev en mycket vacker bok. Liksom alla hans böcker är. Augustpristagaren Lars Lerin.

Det är ett bra exempel på att allt inte går att planera. I detta fall fick mötet oväntade effekter för Svensk Byggtjänst förlag – och för Byggförlaget. Den enes bröd …

Jag har aldrig planerat mitt yrkesliv i detalj utan fokuserat på att leverera så bra som möjligt. Då brukar det dyka upp möjligheter. Typ att bli vd på Svensk Byggtjänst.

Att flytta till Stockholm från Göteborg är inte helt enkelt – för många Göteborgare. Men med erfarenhet från att ha bott och arbetat i flera länder var det ingen stor sak att flytta till Stockholm. I slutet av 2002.

Det var ett mycket bra beslut. Och tiden på Svensk Byggtjänst har varit mycket händelserik. I positiv bemärkelse. Företaget har blivit ekonomiskt stabilt, vi är med i debatten och påverkar samhällsbyggandet för en mindre snårig byggprocess. Det arbetet kommer aldrig bli färdigt. Och så ska det vara.

Utveckling blir aldrig klar.

Synliggörandet och utvecklingen av AMA har varit en röd tråd hela tiden. Som nu fortsätter med det nya klassifikationssystemet CoClass som branschen har tagit fram tillsammans.

Med lojala, kompetenta och engagerade medarbetare har vi sett till att vi legat i framkant när det gäller omställningen från en inbunden dokumentverkstad till ett modernt informations- och kunskapsföretag. För egen del har det också inneburit att jag fått träna på att skriva krönikor som publicerats varje måndag. År ut och år in. En del bättre än andra.

Sedan 1 december 2014 sitter vi i ett nytt och vackert aktivitetsbaserat kontor vid Odenplan. Det var en stor omställning för mig – och framförallt för alla medarbetare. En omställning som blev mycket lyckad. Tack vare en bra process. Som det är i hela samhällsbyggandet. En bra process leder till ett bra slutresultat.

Det har varit mycket inspirerande och lärorikt. Men nu när jag blir ”pensionär” är det nya tider som väntar. Mer tid för resor, familj, motorsåg och 4-hjuling. Samt några uppdrag. Ett aktuellt uppdrag är Buildsafe, där jag gått in som delägare och ordförande. Ett nystartat företag som med nyutvecklade digitala verktyg verkar för en bättre arbetsmiljö. I Byggsverige samt övriga Europa. I första steget.

Ett bra och säkrare samhällsbyggande och en mindre snårig byggprocess kommer jag alltid att brinna för. I olika roller. Jag utgår från att vi syns och hörs, IRL och digitalt.

Allt gott!