Världens främste entreprenör 2015 – kommer från byggbranschen!

I början av juni var det stor galaföreställning i Monte Carlo. Där hålls många galor. Denna gång var det EY World Entrepreneur Of The Year 2015 som utsågs.

entreprenor_1260x630_kronika_2015

EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. Tävlingen startade i USA 1986.

Årets vinnare blev Mohed Altrad , VD för Altrad koncernen.

Mohed Altrad föddes i en beduinstam i den syriska öknen och växte upp med sin mormor som inte lät honom gå i skola. Han smög ändå iväg till lektionerna och vid sjutton års ålder fick han ett stipendium för att åka till Frankrike och studera datavetenskap. Efter att i femton år ha arbetat på olika företag, köpte han och en partner 1985 en nästan bankrutt byggnadsställningstillverkare, vilket blev grunden för det som idag är Altrad Group. Sedan dess har företaget växt rejält, både genom förvärv och genom organisk tillväxt. Förra året låg företagets omsättning på nästan en miljard dollar och sysselsatte närmare 7000 personer i 110 dotterbolag över hela världen. Altrad Group är idag världsledande inom betongblandare och Europaledande inom byggnadsställningar och skottkärror.

Vinnaren utsågs av en internationell oberoende jury som bedömde de tävlande på sex kriterier: entreprenörsanda, finansiella resultat, strategisk riktning, global påverkan, innovation samt personlig integritet och påverkan.

Juryn imponerades av hans förmåga att bygga upp och upprätthålla tillväxt under 30 år genom sin ödmjukhet och sin karaktär.

Totalt deltog 65 entreprenörer från 53 länder för att få denna åtråvärda titel.

I Sverige har utmärkelsen delats ut sedan 1995. I höstas anordnades regionala finaler i sex städer i Sverige och vinnarna möttes sedan i en nationell final i Stockholm i januari.

Det blev Sebastian Siemiatkowski, Victor Jakobsson och Niklas Adalberth, grundare av betaltjänstföretaget Klarna, som fick ta emot utmärkelsen som Sveriges främsta entreprenörer av näringsminister Mikael Damberg i Blå hallen i Stockholms stadshus och därmed representerade Sverige i världsfinalen. För att bland annat tävla mot Mohed Altrad.

Mohed Altrad representerar framtiden i vår bransch. Han är inte ensam. Och han var bäst i världen detta år. Då ska man veta att de han tävlade emot kom från alla tänkbara branscher. Många mycket mer omskrivna och upphaussade än byggbranschen.

Att tillverka betongblandare och byggnadsställningar – då känner jag mig hemma.

Framgångsrika entreprenörer från byggbranschen – det är bra samhällsbyggnad.