Svensk Byggtjänst i Nigeria för Minecraftprojekt med studenter

Svensk Byggtjänsts Minecraftexpert David Bergström ledde under en intensiv vecka två Block By Block-projekt i Nigeria. Arbetet genomfördes hösten 2014. Studenter och medborgare i städerna Akure och Lokoja fick möjlighet att i Minecraft bygga upp sina förslag till framtida offentliga miljöer.    

david_i_nigeria_1260x630

David Bergström under en intensiv vecka i Nigeria

Sedan 2012 samarbetar Svensk Byggtjänst med UN-Habitat (FN:s organ för städer) och spelutvecklarna Mojang i det internationella projektet Block by Block. Projektet ska stödja FN:s nätverk för hållbar stadsutveckling i arbetet med att rusta upp 300 offentliga platser runt om i världen fram till 2016.

Block by Block använder spelet Minecraft som verktyg för att utveckla positiva och trygga sociala ytor i samverkan med människor och myndigheter på plats.

Akure och Lokoja

I Nigeria har Block by block fokuserat på utvecklingen av offentliga platser i städerna Akure och Lokoja. I Akure ska ett palatsområde – utsett av Unesco till en Special Heritage Site – förnyas. I Lokoja är det en park som kommer att rustas upp.

– Jag blev imponerad av deltagarnas färdigheter i Minecraft. De lärde sig snabbt och kom med många värdefulla förslag, säger David Bergström.

I både Akure och Lokojo kommer nu flera av förslagen att tas vidare och förverkligas av lokala myndigheter i samverkan med UN-Habitat.