Dejic Palace bjöd på spännande historier

Nu är jag äntligen på plats i Akure i Nigeria. Vid ankomsten till flygplatsen träffade jag på min nya kollega Cecilia vid bagagebandet. Cecilia arbetar på UN-Habitat i Nairobi som Urban Safety Expert.

Vi fick till slut tag på vårt bagage och förberedde oss på en fyratimmars resa till vårt slutmål. Resan såg först ut att löpa på utan hinder, men efterhand försämrades både väglag och trafiken. Vi blev tvungna att ta en annan väg än just motorvägen då den var trasig på flera ställen. Fyra timmar blev till sju!

Dagen efter började med en presentation av Block by Block-projektet samt av de arrangörer och medborgare som skulle delta i projektet. Jag introducerade sedan Minecraft för deltagarna vilket väckte stor nyfikenhet, men också lite förvirring. Dock fann de sig snabbt och började experimentera i spelet.

Efter lunch begav jag och Cecilia oss iväg till palatset Dejis Palace som är med i Minecraftmodellen. Där träffade vi två äldre herrar i traditionell klädsel – “The high chiefs”. Efter att ha samtalat med dem en stund fick vi en rundtur i palatset. Vi fick höra en del spännande historier, bland annat om en dörr i palatset som enbart fick användas av en nykrönt kung.

Dejis Palace uppfördes 1150 i centrala Akure. I palatset regerade fram tills förra året Akures kung Adesida. Då han dog i november 2013 tog hans dotter Omoba Adetutu över som regent. Samtliga ceremonier kring kungen/regenten sker i palatset exempelvis valet och kröningen. Alla större städer i Nigeria har en egen kung som dock inte har någon politiskt makt, utan enbart kulturell och social makt. Platsen kring Dejis Palace ska öppnas upp för allmänheten och vårt projekt handlar om hur området kan göras om för att komma medborgarna till gagn.

Under vår utflykt arbetade projektdeltagarna med att lära sig Minecraft. De hade fått i uppgift att bygga ett hus och när vi kom tillbaka hade de modellerat upp några stycken.

Imorgon börjar modellerandet på allvar, då vi ska ge oss in i modellen och börja bygga om! Deltagarna har fått veta att inget befintligt ska rivas och inget stort ska byggas, man ska satsa på små bra detaljer som kan berika gatan i palatsområdet.

/David Bergström