På plats i Lokoja för nästa del av projektet

Nu har jag lämnat Akure för staden Lokoja som ligger en bit längre norrut i staten Kogi. Till skillnad från Akure – där flera av deltagarna var utbildade stadsplanerare, arkitekter och statsfolk – så är alla deltagare här i Lokoja studenter. Workshopen äger rum i ett datorlabb på ett tekniskt universitet och på vägen dit fick vi bland annat se floden Niger.

Lokoja är mycket vackert belägen mellan bergsmassiv och Niger. Staden har otrolig utvecklingspotential, så jag hoppas att gruppdeltagarna kommer att se och utnyttja möjligheterna i sitt byggande. Workshopen började med ett tal av the Deputy Governor samt en presentation av projektet av Cecilia från UN-Habitat. Därefter demonstrerade jag hur Minecraft fungerar och visade ett videoklipp från FyreUK – den grupp brittiska minecraftspelare som varit involverade i det tidigare Block by Block-projektet i Kibera i Kenya.

Efter presentationen var det dags att bege sig iväg till parken Obasanjo, vilket är den plats som ska utvecklas i projektet. Parken valdes av Kogi-staten för att den är centralt belägen, ligger nära Lokojas historiska kärna och skulle kunna bli mycket mer tillgänglig och användbar för invånarna. Vi gjorde iakttagelser, fotograferade och pratade med folk. Allt för att samla in information om hur medborgarna vill att platsen ska utvecklas och vad de är mest besvikna med i nuläget. Vi fick lite olika input; några var arga för att platsen idag är övergiven, andra var glada att något skulle ske och vissa var rädda för att det skulle bli värre efter omgörningen.

När vi kom tillbaka till datorlabbet fick deltagarna, i likhet med grupperna i Akure, i uppgift att bygga ett hus var. Studenterna visade sig vara mycket snabbare i Minecraft än deltagarna i Akure och sista timmen avvarades till att börja bygga i Lokojamodellen. Alla deltagare valde också att stanna en timme extra för att fortsätta modellerandet.

Jag tror att studenterna kommer att kunna leverera enormt mycket på den korta tid de har på sig och jag ser verkligen fram emot visningen av deras modeller med förslag till förnyelse av parken.

Hur det går får ni höra i nästa inlägg!

/David Bergström