Vinnare korade i Tomelillas Minecraft-tävling

Tomelilla kommun har klivit in i den digitala världen. Under våren har Tomelilla i samarbete med Svensk Byggtjänst genomfört ett dialogprojekt med ungdomar. Projektet har genomförts inom ramen för Mina Kvarter, där dataspelet Minecraft används som dialog- och gestaltningsverktyg. I helgen korades vinnarbidraget och vinnare blev klass 5-6 på Odenslundsskolan.

Tomelilla firar i år 150 år och ska nu ta fram en ny översiktsplan för kommunen med sikte på år 2025.

För att involvera främst ungdomar i denna process valde kommunen att satsa på Svensk Byggtjänsts koncept Mina Kvarter för dialog och gestaltning med hjälp av dataspelet Minecraft. I ett första steg byggde Svensk Byggtjänsts Minecraft-konsulter en modell av fem centrala områden med utvecklingspotential i Tomelilla. Sedan uppmanades invånare att bygga sina egna ändringsförslag i modellen och delta i en tävling. Den 6 juni korades vinnarbidraget av de bidrag som barn och ungdomar i åldern 7-15 år skickat in.

Tomelilla i den digitala världen
Det vinnande bidraget kom från klass 5-6 på Odenslundsskolan. Bidraget fokuserade på miljöer för ”avslappning, busiga saker och att det blir lättare att få jobb.” Vinsten motiverades av juryn: 

“Med väl genomtänkt utformning i Folkets park har en ny del av det framtida Tomelilla skapats i den digitala världen. Utöver bygget av området har de olika delarnas funktion och samspel beskrivits och motiverats på ett kreativt sätt. Det gör bidraget ännu bättre!”

Andra pris vann Max Nilsson, Viktor Ohlsson och Sahil Patel (12, 10 och 10 år) med ett bidrag för SCAN-området, där tillgänglighet och användbarhet stod i fokus. Tredje pris vann klass 4A på Lindesborgsskolan för Nice Place på SCAN-området som visade ett brett engagemang för klimatlösningar för Tomelilla2025.

Barnens gränslösa tänkande leder till nya idéer
– Barnen har lämnat in gränslösa förslag på vad som är möjligt att göra i Tomelilla. Till skillnad från vuxna ser de alla möjligheter och begränsas inte av lagar och regler i sin fantasi, säger Ida Abrahamsson som är miljöstrateg i Tomelilla kommun och som arbetar med översiktsplanen för Tomelilla2025.

Även två hedersomnämnanden delades ut. Neo Söderberg vann för ett genomtänkt förslag med tydligt fokus på hållbar utveckling och Melwin Smith för ett detaljerat och fantasirikt bidrag gällande Tomelilla sjukhus.

– Vi kommer nu att se över hur vi kan ta bidragen vidare. Generellt har vi sett att många bidrag har fokuserat på möjlighet till fritidsaktiviteter för alla åldrar. Det är något som vi i kommunen kommer att ha i åtanke framöver och se hur vi kan utveckla. Tävlingen har startat en dialog med våra medborgare. Det är deras kommun och för dem vi planerar, säger Ida Abrahamsson. 

MyNewsdesk