Klimatfabriken vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2016

Klimatfabriken har tilldelats Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2016. Priset delades ut den 7 april på Nordbygg 2016 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Företaget fick priset för fläkten Klimat K7.

”Skenbart enkel men fylld med multifunktionell teknik. På ett försynt sätt är denna produkt en energisnål hjälpreda i klimatarbetet – Nordbyggs Guldmedalj 2016 tilldelas Klimat K7 från Klimatfabriken.”

Så lyder juryns motivering till varför just sörmländska Klimatfabriken fick den sjunde i raden av Nordbyggs guldmedaljer. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Liksom tidigare år har de tio finalisterna hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via arrangörernas hemsidor. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.– Det var en jämn toppstrid. Men till slut enades juryn om att ge årets guldmedalj till Klimatfabriken för den nya fläkten Klimat K7. Denna produkt fick för övrigt klart flest röster från de som röstat via hemsidorna, säger juryns ordförande, Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Lättanvänd och miljöklok
– Produkten är innovativ och lättanvänd. I en och samma fläkt finns sex olika ventilationslösningar och en energibesparande värmeförflyttare. Alltså sju fläktar i en.

– En självkalibrerande motor optimerar ventilationsflödet och gör att kallras undviks även då fläkten går på lågvarv. Fläkten förbrukar max 3 Watt, vilket motsvarar cirka 26 kronor per år. Och den innehåller bara material med låg miljöpåverkan, konstaterar Erik Hellqvist.

Förutom Erik Hellqvist ingår även följande i personer i juryn: Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, Björn Florman, Materialbiblioteket, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Jörgen Hallström, kommunikationskonsult på Cloudberry Urban Souls samt Monica Björk, vd Byggmaterialindustrierna.”Medaljen lyfter fram innovationer”
Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas. Förra året mottog Deflamo medaljen för sitt miljövänliga och biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedel Apyrum.

År 2014 fick OrganoWood medaljen för träprodukter med modifierade biofibrer. 2013 gick medaljen till 3M för All Weather Flashing Tape 8067, 2012 var AB Smidesproffsen i Umeå vinnare med den mobila betongstationen ELVIRA och 2011 fick Nybro Bostads AB priset för Windowvip – en renoveringsvagn för enkla fönsterlyft.

– Vi tycker att Guldmedaljen fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora innovationskraften i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.

Mer information om vinnaren Klimatfabriken och produkten Klimat K7 via www.klimatfabriken.se

För ytterligare information kontakta
Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg på Stockholmsmässan,
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 93.

Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst, erik.hellqvist@byggtjanst.se, 08-457 10 01.

MyNewsdesk