Vinnare av Årets Bok 2018: Beteendebaserad säkerhet

Av de sex nominerade böckerna, utgivna av Svensk Byggtjänst under 2018, utsåg juryn ”Beteendebaserad säkerhet. Handbok för byggbranschen" skriven av Erik Matton och Fredrik Rosengren.

Boken handlar om att identifiera säkra beteenden och förbättra arbetssätt. Ett viktigt inslag idag då byggsektorn är den bransch i Sverige som har de mest skadedrabbade yrkesgrupperna på arbetsmarknaden.

"Beteendebaserad säkerhet" bidrar till att skapa rätt förutsättningar genom att förstärka säkra beteenden i varje arbetsmoment. Detta för att skapa säkrare arbetskultur som leder till en olycksfri byggarbetsplats.

Juryns motivering:

"En pedagogiskt upplagd bok som reder ut varför vi gör som vi gör och hur vi borde tänka vad gäller säkerhet. I en ingenjörsdriven bransch styrd av ekonomi och hårda fakta, ger boken ett nytt och vidare perspektiv med fokus på förändring av beteenden och kultur.

Den ger oss en vetenskapligt baserad metod för att se och förstå hur vi kan göra skillnad i praktiken på varje byggarbetsplats. Beteendebaserad säkerhet kommer att få betydelse – i en fråga som gäller liv och död."


Vinnaren korades av juryn
Vinnaren korades under kvällen den 5:e december av en jury med representanter från byggbranschen. Juryn bestod av:


Matilda Stannow
Matilda Stannow är arkitekt och arkitekturskribent och har under 25 år ägnat sig åt att presentera och skriva om svensk arkitektur. Hon har ansvarat för en flertal monografier och böcker om svensk 1900-tals arkitektur. Matilda har arbetat som chefredaktör, redaktör och frilans på flera arkitekturtidskrifter. Hon arbetar nu som projektledare på Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Johan Martinsson
Johan Martinsson arbetar som Branschchef på Installatörsföretag – den nya föreningen som är en sammanslagning av Elektriska Installatörsorganisationen EIO och VVS Företagen. Johan ansvarar för installationsbranschens konkurrensförmåga och utveckling.

Thomas Lundgren
Thomas Lundgren är byggnadsingenjör med erfarenhet inom entreprenad, projektering och byggmaterialindustrin. Thomas arbetar för Svensk Byggtjänst och har tidigare arbetat med AMA. Idag är han produktområdeschef med ansvar för Svensk Byggtjänsts produkter.


Läs mer om boken här: https://byggtjanst.se/bokhandel/kategorier/miljo-energi-och-tillganglighet/arbetsmiljo/beteendebaserad-sakerhet.-handbok-for-byggbranschen/ 

Har du frågor - kontakta helen.strandgren@byggtjanst.se

Följ oss i sociala medier för att läsa mer och se bilder från kvällen.

MyNewsdesk