Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Vad händer när klimatet blir varmare?

Monica Andersson, medförfattare till ”Stockholms vattenrum - stadsmiljö, klimat och framtid” berättar om vad man ska tänka på inom bostadsplanering när klimatet ändras.

Transkript från filmen:

00:0600:30 Det kommer att bli varmare. Då behöver man tänka igenom hur man planerar bostäder. För det kan bli outhärdligt i de bostäder vi har. Vi har ju problem redan idag när det är varma somrar men om de somrarna både blir vanligare och värmeperioderna blir längre och när vi kan få temperaturer uppemot 40 grader… det är vi inte vana vid i Sverige.

00:3101:00 En viktig åtgärd det är att måna om den yttre miljön. Att man inte bygger så tätt som vi gör idag för då blir det ännu varmare. Vi behöver ha luftiga gårdar med träd och mycket grönska, för träd kyler ner. Om man tittar på en stad som Stockholm så är det två grader varmare inne i stan än vad det är utanför, och det beror på all betong och asfalt och sånt som värmer upp staden.

01:0001:28 Det är att haven stiger och det har de redan börjat göra. Fortfarande har vi en landhöjning i Sverige, men snart så kommer havsnivåhöjningarna att komma ikapp landhöjningen och då blir det väldigt stora problem i en stad som Stockholm. Till exempel i centrala Stockholm där tunnelbanan vid Gamla Stan riskerar att översvämmas.

01:2901:51 Det kommer bli problematiskt att bygga nära vatten därför att man riskerar att få översvämmade hus. Och det finns kommuner som redan nu tar höjd för det. Och det är kommunerna nere i södra Sverige, Skanör och Falsterbo. De kommer att bygga en mur runt staden.

01:5202:59 Vi kan få hit insekter, djurarter och även växter som normalt sett … som våra temperaturer har sett ut tidigare … inte har trivts i vårt klimat, men som kommer att kunna flytta upp hit. Det innebär också att de skogar som vi har kanske inte trivs så bra heller, utan trädgränsen kommer att växa upp i fjällvärlden. Och det som är riktigt allvarligt för oss det är att vi kan få nya typer av sjukdomar.

Vi kan få tillbaka en sjukdom som vi hade på 1800-talet men som vi har utrotat, nämligen malaria. När naturen rubbas på det här sättet då kan det få oväntade konsekvenser som vi har väldigt svårt att förutse. Och det är de som forskarna är allra mest rädda för, att vi inte riktigt vet vad som kommer hända när klimatet förändras.

nullSvensk Byggtjänst23 Feb 2021