Borgholms slott

av Anders Johansson, Jim Rudolfsson
bok

198 kr exkl.moms

  • Finns i lager
  • 2-5 dagars leverans
  • Enkel betalning

Borgholms slottsruin på Öland tronar högt på en platå med utsikt över Kalmarsund och Borgholms hamn. Den numera storslagna ruinen har tidigare utgjort ett barockpalats.

Den kungliga borgen i Borgholm var ett av rikets viktigaste fästen. Under hela medeltiden och ända fram till 1600-talet var Borgholm upprepade gånger skådeplatsen för strider och belägringar, förstörelse och återuppbyggnad. Svenskar, danskar och tyskar har omväxlande innehaft borgen och kungar har hållit hov i dess salar.

Det är verkligen en väldig byggnad. Kalmar slott skulle till exempel nära nog rymmas på Borgholms borggård! Byggnadshistorien sträcker sig djupt ner i medeltiden. Kärntornet, kastalen, byggdes innanför en äldre ringmur.

Medeltidsborgen förvandlades av Johan III till ett renässansslott. Hans byggnadsverk var det största som någonsin hade uppförts i vårt land. Under stormaktstiden var Östersjön närmast ett svenskt innanhav. Sällan eller aldrig har det nationella kulturarvet omhuldats i vårt land som vid mitten av 1600-talet.

Slott, borgar och fornminnen skulle ge glans och legitimitet åt Sveriges maktposition i Europa och nationell identitet åt det egna landet. Karl XII avblåste alla arbeten på Borgholm, pengarna behövdes till hans krig.